AKDENİZ AKŞAMLARI

AKDENİZ AKŞAMLARI

Gülçin Tüzel Dokur | 16/12/2018

Özellikle yaz aylarında sahillerde bir araya gelen gençlerin ve neredeyse gitarı öğrenen hemen herkesin çalmaya çalıştığı ilk parça olan “Akdeniz Akşamları”, Adanalı sanatçı Serhan Kelleözü'nün Erzurum'da askerliğini yaparken, Akdeniz'e duyduğu özlemin notalara ve sözlere dökülmesiyle ortaya çıktı.

Şarkının yazarı ve 1990'lı yılların ünlü müzik grubu Grup Merdiven'in kurucularından Serhan Kelleözü'nün yurt dışında da seslendirilen unutulmaz parçası “Akdeniz Akşamları”na Türkiye'de 31 yılda 37 sanatçı albümünde yer verirken, binlerce konserde ve yazın sahillerde neredeyse her adım başında seslendirildi.
“Akdeniz akşamları bir başka oluyor, Hele bir de aylardan temmuz ise bambaşka, Sahilde insanlar kol kola sımsıcak” sözleriyle başlayan şarkının öyküsü 1981 yılı 4 Temmuz tarihine kadar uzanıyor.“Akdeniz Akşamları”, o dönemlerde üniversiteyi yeni bitirmiş Adanalı sanatçı Serhan Kellözü'nün Çukurova'ya, Akdeniz'e olan özlemini yansıtmak için 31 yıl önce yazdığı bir şarkı olmasına karşın popülerliğinden hiçbir şey kaybetmediği gibi, yurt dışında da farklı tarzlarda yorumlanan bir eser olmaya devam ediyor.

1990'lı yılların sevilen müzik gruplarından Grup Merdiven'in kurucularından Serhan Kelleözü, yaptığı açıklamada, 1981 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra vatani görevini yerine getirmek için Erzurum'a gittiğini anlattı.


Kelleözü, Adana'nın “sarı sıcağı”na alışık bir kişi olarak Erzurum'da güçlükler yaşadığını vurgulayarak, “Akşam Temmuz ayında bile çok soğuk bir hava vardı. Bir Çukurovalı için temmuzda üşümek çok garip geldi. Memleketimi özledim. Akdeniz sahillerini, Kızkalesi'ni özledim. Kendi kendime 'Oralar bir başka' dedim. Bir deniz özlemi basıyor içimi... Yaz sıcağını, ılık ılık esen rüzgarı, dalgaların kıyıya vurmasını hayal ediyorum. O uçsuz bucaksız dağların arasında olduğumu unutup, bir an kendimi bir yaz akşamında, Çukurova'da buluyorum. 15 dakikada çıktı o şarkı” dedi.


Bu şarkının memlekete, Akdeniz'e, sevgiye, aşka olan özlemi anlattığını belirten Kelleözü, şarkının geçen zaman içinde kendisinin olmaktan çıktığını, artık halka mal olduğunu söyledi.


Akdeniz Akşamları'nı Arap ve İsrailli sanatçı birlikte seslendirdi





Kelleözü, 31 yıldır şarkının dilden dolaştığını ve Akdeniz sahilleriyle bütünleştiğini anlatarak, şöyle devam etti:

“1981, 4 Temmuz tarihinde yaptım o şarkıyı, 37 yıl oldu. Bu şarkıyı 37 sanatçı yorumlayıp, albümlerinde yer verdi. Dünyanın dört bir köşesinde seslendirildi. Hatta bir Arap ile İsrailli sanatçı aynı sahnede bu şarkıyı seslendirdi. Bu çok önemli. Bir Arap ile İsrailli sanatçıyı Akdeniz Akşamlarının birleştirmesi benim çok hoşuma gitti dedi...