ALZHEİMER NASIL ÖNLENİR?

ALZHEİMER NASIL ÖNLENİR?

Gülçin Tüzel Dokur | 09/02/2018

Beyniniz de kalbiniz gibi hayati bir organdır. Siz farkında olmasanız dahi sürekli çalışır. Çok çalışan beyninizi ve göz ardı edilen vücudunu sevmeniz, beslemeniz ve bakım yapmanız gerektiğini unutmamalısınız. Böylece Alzheimer’i önleyebilirsiniz.



Uzmanlara göre, Alzheimer kadınları erkeklerden daha çok etkiliyor. Çünkü kadınlar erkeklere oranla daha uzun yaşıyor, yaşın ilerlemesi ile bu risk artar. Ancak bu demek değildir ki Alzheimer yaşlı hastalığı, Alzheimer 65 yaşın altında 200.000 kişide belirti gösteriyor. Alzheimer’i önlemek için yapmanız gereken temel adımları paylaşıyoruz.

Fiziksel aktivitede bulunun

Yürüyün, dans edin veya bir köpekle oynayın yapacağınız tüm fiziksel aktivite Alzheimer hastalarının beyinlerinde toplanıp biriken amiloid adı verilen maddeyi temizler. Amiloid, Alzheimer semptomları başlamadan önce 2 ila 10 yıl arasında birikmeye başlar. Uzmanlara göre, amiloidin beyinden düşmesi sadece egzersizlerle olur. Fiziksel aktiviteleri olan aktif insanların zeka gerileme riski % 35 azalır. 

•    Haftanın her günü en az 20-30 dakika yürümeyi hedef haline getirin. Kalp atışlarınızı hızlandırarak kan pompalanmasını destekleyin.
•    Haftada iki gün direniş antrenmanında bulunun, illa ağırlık kaldırmanıza gerek yok squat ve kalça egzersizleri yapabilirsiniz.
•    Tembellikten uzak durun, olabildiğince aktif kalın. Yakın mesafelere arabayla gitmek yerine yürümeyi tercih edin. 

Zihinsel becerilerinizi geliştirin

Texas Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, zihinsel becerilerinizi geliştirmek daha derin bir düşünce yapısına sahip olmanızı destekler. Zihinsel becerilerinizi geliştirmek için sudoku çözmek ya da bilgisayar oyunu oynamanız gerekmiyor. İzlediğiniz dizi ve filmlerdeki temalar hakkında konuşmak, mantığını ve dikkatini anlamaya çalışmak da size fayda sağlar. Birisine teşekkür etmek veya arkadaşlarınızla bir araya gelmek için yenilikçi yol bulmak da sağlıklı bir zihnin oluşturur.

•    Kendinize durak noktası koymayın, ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar derine inersiniz. Sık sık durumlardan uzaklaşın ve kafanızı dinlemek için dolaşın, beyniniz için değerli olan düşüncelerin ilerlemesi için zihinsel gürültüden uzaklaşmak gerekir. 
•    Mahallenizde dolaşırken yeni bir rota bulun. Bu, sinir ağlarınızı yenileyerek daha etkili bir şekilde olmanızı sağlar.
•    Gün içerisinde bir veya iki farklı şey deneyin, yeni etkinlik gerçekleştirmek için son karşılaştığınız kişiyi arayabilir, farklı bir türde kitap okuyabilir ya da daha önce yemediğiniz bir şeyi yiyebilirsiniz.
•    Telefonunuzu günde bir saat yanınızdan uzaklaştırın. Cep telefonunuz birkaç saat sizden ayrı olduğunda daha net düşünmeye başlarsınız ve sorunları çözersiniz.


ALZHEİMER,KADIN,SAĞLIK,DİYET

Uyku düzeni oluşturun

Kapanmış gözler beyninizin oda temizliğini yaptığı zamandır. Uzmanlara göre, amiloid öncülü olabilecek bazı zehirli toksitleri temizlemek için buna şekerleme yapmaya ihtiyacınız var.
•    Uykunuz sıklaştığı an kesmeniz doğru değildir, az uyku her zaman size zarar verecektir, uykunuz geldiğinde kısa süreli bir şekerleme yapabilirsiniz.
•    Uyurken karanlık ve sessiz bir odada uyuduğunuzdan emin olun. Böylece uyku kaliteniz artacaktır ve uykunuzu bölüp rahatsız edecek çevresel faktörlerden etkilenmeyeceksiniz. Jaluzi ya da karartıcı perdeler kullanabilirsiniz. Yatak odanızdan televizyon, laptop gibi mavi ışık saçan her şeyi çıkarmalısınız. Bu ışıklar geceleri uykuda salgılanan melatonin üretimini engelleyebilir.
•    Hafta içi farklı hafta sonu farklı saatlerde uyanmayın. Belli bir program oluşturun ve düzenli olarak aynı saatlerde uyuyup uyanının, küçük değişiklikleri vücudunuz kaldırabilir ancak düzensiz saat aralarını kaldıramayabilir.

Kalbinizi düşündüğünüz kadar beyninizi de düşünün

Kalbiniz için iyi olan her şey beyniniz içinde iyidir bunu unutmamalısınız.  Bu yüzden sağlıklı yaşamaya özen gösterin, dengeli ve düzenli beslenmeyi ihmal etmeyin.
•    Kalp sağlığı, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite ve şeker gibi hastalıklar Alzheimer için risk oluşturur. Bu riskleri kontrol altında tutmanız önemlidir.
•    Akdeniz yoluyla beslenmek kalp ve sağlıklı beslenmenin en önemli adımıdır. Bu diyet çeşidi ile bilişsel gerileme riski azalır ve hipertansiyonu durdurur. Akdeniz yemekleri açlığa engel olan lif ve proteinlerle doludur. 


ALINTI;PEMBE NAR