AŞURE/EMİNE BİTİK

AŞURE/EMİNE BİTİK

Gülçin Tüzel Dokur | 26/06/2018

Aşure ayı Muharrem ayı, bereketin bollaştığı aydır. Aşure pişirmek Hz. Nuh peygamber zamanından geldiğide bilinmektedir. Allah Hz. Nuh peygambere büyük bir gemi yapmasını emreder. Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarıba alır. Ve Allah sonunda büyük bir tufan koparır. Bu tufanda sadece gemiye binenler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır. Yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak çorba gibi pişirirler. Osmanlı döneminde de yaygın olarak pişirilir ve adı Aşure olur. Aşurenin hikayeside bir rivayete göre bu kıssaya dayanmaktadır. Muharrem ayının 10. Günü oruçla başlanırmış güne. Kazanlarda aşureler yapılıp eşe dosta, konu komşuya dağıtılırmış. Muharrem ayınız ve aşure gününüz hayırlara vesile dualarınız kabul olsun.

 


Şimdi Aşure tarifimiz için gerekli olan malzemelerimize ve yapılışına geçelim.


1,5 kilo aşurelik buğday, 3 su bardağı nohut, 3 su bardağı kuru fasulye, 2,5 kilo şeker (konrollü damak tadınıza göre) önceden 2 kilosunu koyun tadarak diğer yarım kiloyu ilave edin, 1 tane kabuk tarçın, 1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm, 10 tane karanfil, 15 tane kuru kayısı, 2 tane portakal kabuğu rendesi (suyu içine) 1 su bardağı pirinç, 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı kuş üzümü.


 


Üzeri için: 4 tane nar, ceviz, toz tarçın, kavrulmuş susam, kırık fındık, antep fıstığı ve hindistan cevizi


 aşure,tarif,nohut,fasulye


Yapılışı:

Akşamdan nohut ve kuru fasulyeyi ılık suda sabaha kadar bekletelim. Sabah ayrı ayrı düdüklü tencerede pişirelim. Buğdayı ılık suda iyice yıkayıp pirinç ile birlikte  düdüklü tencerede pişirelim. Sularını dökmeden hepsini aşure yapacağımız kaba boşaltalım. 2 su bardağı süt ilave edelim.  kabuk tarçını ve karanfilide ekleyip Şekeri koyup biraz kaynatalım ocağı kapatalım. 6-7 saat bu şekilde bekletelim ki şeker malzemelere tam karışsın. Sonra içine kuru üzüm, kuş üzümü, portakal kabuğu rendesi, irmik, küçük küçük doğranmış kuru kayısıyı ve bir fiske tuzu atıp hepsini karıştıralım. Birkez daha fokur fokur kaynatıp suyunu ayarlayalım. Ocağı kapattıktan sonra bir yemek kaşığı gül suyu dökelim.  Aşuremiz kaynarken ara ara karıştıralımki dibini tutmasın.  Ilık hale geldikten sonra servis kaplarımıza boşaltalım, üzerini süsleyelim. Afiyet olsun