BAHARATLAR VE SAĞLIK

BAHARATLAR VE SAĞLIK

Gülçin Tüzel Dokur | 18/10/2017

Baharatlar evimizin vazgeçilmezi ve yemeklerimizin tat üstadlarıdır.Onlar yediklerimize lezzet katar.

Peki ya sağlığımızda nasıl rol oynarlar biliyor musunuz?

En çok grip olduğumuzda başvururuz.Hemen zencefil, bal yaparız.Kimyonu sadece köfte yaparken kullanırız,oysa o bağırsak gazları için de vazifeye hazırdır.

İşte sizlere bir kaç baharatın sağlık üzerine etkileri.



Kırmızı Biber: 


Kırmızı bibere acılık veren içerisinde bulunan capsaicin maddesidir ve bu madde metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığı semptomlarını azaltmak içinde yardımcı bir baharattır. İngiltere’de yapılmış olan çalışmalar sonucunda kırmızı biberin kanser hücreleri üzerinde de olumlu etkiye sahip olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda kırmızı biber afrodizyak etkiye sahiptir. Kan dolaşımını hızlandırarak cinsel performansı olumlu etkiler.

Öneri: Özellikle hipotiroit hastaları yemeklerinde kırmızı biber kullanabilirler. Tiroit bezlerinin uyarılması sonucu metabolizmaları hızlanacak ve kilo vermeleri kolaylaşacaktır.

Kimyon: 


Gaz ve hazımsızlık şikayetlerini azaltır.

Karabiber: 


Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve diüretik olma özelliklerini taşıyan karabiber aynı zamanda afrodizyak etkiye de sahiptir.

Kişniş: 


Antimikrobiyal etkiye sahip olan kişniş, cinsel isteği artıran baharatlardan birisi. Hatta afrodizyak etkisi nedeniyle orta çağda aşk iksirlerine konulmaktaymış.

Zerdeçal: 

Karaciğere detoksifikasyon (toksinlerden arınma) konusunda yardımcı olan zerdeçal, beyin sağlığı içinde olumlu etkilere sahiptir.

Zencefil:  


Vücutta adrenalin salgısını artırarak enerjinin yükselmesini sağlar. Çinko içeriğiyle de cinsel sağlığı destekler.

Biberiye: 


Kalp sağlığımızı korumaya yardımcı ve antimikrobiyal etkiye sahiptir.

Kekik:


Antiseptik ve tonik özellikleri sayesinde bağışıklık sistemimizi destekler. Özellikle bronşit ve akciğer zarı iltihabı gibi hastalıklara karşı etkilidir.

Nane: 

Nane bitkisinin uçucu yağı çok değerli olup, spazm ve gaz giderici, serinletici, uyarıcı ve antioksidan etkilere sahiptir.

Karanfil: 


Özellikle yemek sonrası ağız kokusunu gidermek için kullanılan karanfil, seks hormonları üzerinde de etkilidir. Aynı zamanda içerisindeki eugenol maddesinin etkisiyle hafif şiddetteki diş ve diş eti ağrılarına da lokal uyuşturucu etki yapar ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.

baharat,nane,kişniş,zencefil,zerdeçal,karanfil


Vanilya:  


Mide ve sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi bulunan bu baharat, sinir bozukluğunu giderir ve ruh dinlendirici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda tahmin edeceğin üzere vanilya, kokusu ve cazibesiyle afrodizyak özelliğe sahip baharatlardan bir tanesidir.

Tarçın: Özellikle insülin hormonu üzerine olan etkisi ile kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda tarçın kokusu afrodizyak etkisiyle seks hormonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

Öneri: Eğer şeker hastası iseniz (aynı zamanda tansiyon probleminiz yoksa) ve kan şekeriniz yüksek seyrediyorsa 1 adet kabuk tarçın ile hazırlayabileceğiniz çayı günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz.