BİR NEFES,BİR HAYAT

BİR NEFES,BİR HAYAT

Gülçin Tüzel Dokur | 01/04/2020

BİR NEFES,BİR HAYAT…





Aniden Corona virüsünün dünyaya yayılması ile kendimizi küresel bir savaşın içinde bulduk.Mikrobik bir virüsün bize neler öğrettiğine değinmek istiyorum.


Çünkü bu illetten korunma yolları defalarca  medyadan paylaşılıyor ve ellerinizi yıkamanın, sosyal mesafenin önemi, kalabalık yerlerde bulunmamamız bağıra bağıra, hatta sokaklarda belediye anonslarıyla anlatılıyor.

Ama biz cengaver Türk milletiyiz, sloganımız’’Bize bir şey olmaz’’ anlayışıyla insanları sokaktan içeri alamıyoruz.


Belki de ilahi güçlerin biz insanlara öğretmek, ders vermek ve kendimize gelmemiz için bir vesileydi bu mikrop.

Bize sunulan doğayı tahrip eden, güzellikleri yok eden, hırslarıyla başkalarının sırtına binerek yükselen insanlarını, bitmeyen ülke savaşlarını, kurutmayı başaramadığımız terör eylemlerini, kadın cinayetlerini, para kazanmanın çalıp çırpmak olduğunu, yeşili yok edip mantar gibi avm yaparak doğayı mahvedenleri, nüfus patlamasını önlemek için  uyarmaktı belki de…


Para kazanma deyince;  yine fırsatçılara gün doğdu, her felaketi yeni bir haksız kazanç kapısı olarak gören vicdanını kapı önünde bırakan insanlarımız herşeyin sahtesini yaparak, iki kuruşluk malı yirmi kuruşa çıkarmadı mı? İhtiyaç mallarını halktan saklayıp stok yapmadı mı?İnsanlar marketlere koşup erzak stoklamadı mı?

Sokağa çıkılmasın deyip eve paket ya da kargolara yönlendirilmedi mi?Kargolar fiyatları yükseltmedi mi?


Daha dün başıma geldi, herkes eve kapanmışken kitap okusunlar, hazır bir çok boş vakit varken diye kitaplarımda % 50 indirim yaparak 10 tl’ye indirdim.Beni destekleyen okurlarım ödemelerini yaptılar ve ben ptt ye giderek kitapları kargoya vermek istedim.Kitap kampanyasında 3,5 tl olan kargo bedelinin 11,25 tl olduğunu söyleyince donakaldım.10 Tl’lik kitaba 11,25 kargo bedeli alana mı yazık, satana mı yazık söyleyin?İnsanları sokaktan men edip, kargo ya da paket servislerine yönlendirirken cezalandırılıyorsunuz.Eve kapatarak manevi, fiyat arttırarak da maddi.Bu işin başka boyutu elbette, sadece örnek vermek istedim.










Ama en önemlisi insanın kendine ve çevresine olan saygısını öğrendik.Bilinçli ve kültürlü insanlar önce kendisini, ailesini ve çevresini düşünerek gerekli önlemleri aldı.Cahil insanlar yine bir şey olmaz, Allahın işi diyerek hem kendi hem de çevresinin sağlığını tehlikeye atmak için dışarıya çıktı.


Aile, arkadaş, dostlukların ne denli hayatımızda önemli bir rol aldığını öğrendik, onlarsız zamanın ne tatsız olduğunu, sohbet eşliğinde içilen keyifli kahvelerin hayatımıza lezzet kattığını, çocuklarımızla mutlu yemek sofralarımızı, içten sarılmanın, bir dokunuşun sıcaklığını öğrendik.


Belki de bu biyolojik savaşta tek öğreneceğimiz şey; HAYAT.


Hayatımızın ne denli kıymetli olduğunu, sevdiklerimizle birlikte egolarımızı ,hırslarımızı ,alışveriş çılgınlıklarımızı, aşırı tüketimi geride bırakarak sevginin, dostluğun, ailenin, insanlığın ,sağlıklı yaşamanın önemini kavradık.


Sessizlik ve huzur…


Umarım tüm dünya ülkeleri  için  bu ölümcül virüs bizi terk ettiğinde; bizler kişisel çatışmalarımızı ,iki yüzlülüklerimizi,,önyargılarımızı, savaşları ,umursamaz 

hallerimizi, iletişimsizliğimizi, ihanetlerimizi, doğaya yaptığımız kötülükleri geride bırakır ve bir nefes alabilmenin bir hayat olduğunu öğrenmiş ,iyi insanlar olup bundan sonra dünyayı katletmek yerine onu ve kendimizi korumayı öğrenebiliriz.


Kendinizi, ailenizi, aile büyüklerinizi ve çevrenizi koruyun…


Unutmayın BİR NEFES,BİR HAYAT…



#LÜTFENEVDEKALTÜRKİYEM



http://www.anadoluyakasihaber.net/kose-yazisi/181/bir-nefes-bir-hayat.html



Gülçin Tüzel Dokur