ÇOCUKLARIMIZIN DAVRANIŞLARIN DA KİMLER ETKİLİ?

ÇOCUKLARIMIZIN DAVRANIŞLARIN DA KİMLER ETKİLİ?

Özde Aydın | 07/10/2020

Çocuklarımızın gelişiminde hem çevre hem de kalıtım etkilir. Yalnızca birinin gelişimi sağladığını düşünmek eksiktir. Çocuklarımızın gelişimin de ve davranışların da etkili olan etrafımızda gördüğümüz her şey .. Hani genel de duyarız ya anneler olarak "bu çocuğu nasıl yetiştiriyorsun." "çocuğa annesi öğretir her şeyi." "annesi değil misin" "tüm bunları senden öğreniyor." gibi cümleleri bir çok annenin duyduğunu ve içten içe sinir olduklarını biliyorum. bir çocuğun davranışların da sadece annenin etkisi yoktur. Evet annenin rolü büyük çünkü anneler daha fazla vakit geçiriyor çocuklarıyla. Babalar maalesef kızmayın bana ama durum böyle . istisnalar var tabi ki de. Ancak sadece anneler değil baba, akran, anneanne, babaanne, dedeler, amca, dayı,market görevlisi , öğretmen, yoldan geçen bir çocuk, tanımadığı kişilerden duyduğu bir dialog, otobüs şoförü .. bu örnekleri çoğaltmak mümkün. çocuğumuzun davranışlarını işte bu gördüklerimiz ancak görmezden geldiklerimizin de etkisi  de büyük. Mesela yolda geçen bir çocuğun çocuğunuza dil çıkartması ve akşam eve gelen babanın söylediklerine karşılık olarak dil çıkartarak cevap vermesini neden yadırgıyoruz halbuki o gördüğü şeyin iyi bir şey olduğunu sanıyor. işte bu gibi durumlarda ebeveynlere çok iş düşüyor. Böyle bir durumda çocuğunuza vereceğiniz tepkiler de çocuğunuz davranışlarını etkiliyor. siz de çocuğunuza  "ulan eşşek sıpası babaya dil çıkarılır mı?" gibi bir cümle ile karşılık verirseniz o çocuktan nasıl güzel bir davranış bekleyebilirsiniz ki!  

Ya da otobüse bindiniz otobüs şoförünün önünde yavaş giden araca küfürler savurarak bağırıp sinirlenmesi ,çocuğunuz arabası ile oynarken aynı davranışı gösterdiğinde neden ona kızalım.

ya da siz anne babalar çocuğunuza beslenme çantası hazırladınız okulda yemesi için ama dediniz ki " sadece sen ye arkadaşlarına verme sonra aç kalıyosun" bu cümleyi çocuğunuza söylediğiniz de o çocuk paylaşmayı öğrenir mi? oyuncaklarını paylaşmadığında da kızmayacaksınız o zaman. Çocuklarımıza söylediğimiz her kelime kapalı bir kapının anahtarı gibidir. Kapılar ancak onlara söylediğimiz güzel kelimelerle açılır.

işte tüm bu örnekler çocuğumuzun davranışlarında etkili olan unsurlar. çocuklar bir teyp gibidir. etrafındaki her şeyi kayıt eder. Eğer bizler iyi bireyler yetiştirmek istiyorsak o teype güzel şeyler kaydedelim ki ileri ki yaşamlarında onlar da iyi bireyler yetiştirsin. Her şey biz büyüklerin elinde.  El ele verip çocuklarımızı güzel davranışlar kazandırmakta. Bunları sadece annelerin üzerine yüklemek acımasızlık değil mi?  Onlara söylenen her söz altın değerin de ve o altını işlemek bizlerin elinde..

Çocuklarımız satın aldığımız altından daha değersiz değil, onları değerli kılacak bizleriz..

                                                                                                                                                                       ÖZDE AYDIN