DANTE VE BEATRİCE AŞKI

DANTE VE BEATRİCE AŞKI

Gülçin Tüzel Dokur | 19/02/2018

Yaşam yolumuzun ortasında karanlık bir ormanda buldum kendimi çünkü doğru yol yitmişti.” der Dante edebiyatın başyapıtları arasında olan İlahi Komedya’da.

Bizler her ne kadar Dante’yi Dante yapan şeyin eserleri olduğunu düşünsek de aslında Dante’yi Dante yapan Beatrice ve ona duyduğu aşktır. Beatrice denince akla İlahi Komedya’daki kadın karakter gelir. Hâlbuki Beatrice, gerçek hayatta var olan ve Dante için çok önem arz eden bir kadındır. Tarih bize Dante’nin hayatı hakkında çok fazla kesin bilgi sağlamaz, tabii ki Beatrice’e deli divan âşık olduğu gerçeği dışında.

“Öyle inanıyorum ki sana, başka sözlerin değeri sönmüş kömür gibi, seninkilerin yanında.” demiştir Dante, komşularının evindeki eğlencede ilk kez görüp tutkuyla bağlandığı Beatrice’e. İkinci karşılaşmaları Beatrice 18 yaşındayken gerçekleştikten sonra Dante, Beatrice olmadan yaşayamayacağını anlamıştır. Bu aşk Dante’nin edebî yönünü etkilemiş hatta söylentilere göre Beatrice bir başyapıt olan İlahî Komedya’nın esin kaynağı olmuştur.

 

“Her ruh kendini yakan aleve sarılı iyice.” cümlesi Dante’nin Beatrice’e duyduğu aşkı cümlelere dökmesine rağmen Dante, bu aşkından Beatrice’e hiç bahsetmemiştir. Olaylardan bihaber olan Beatrice de 1288 yılında Floransalı bir şövalye ile evlenmiştir. Fakat bu evlilikten 2 yıl sonra Beatrice dünyaya gözlerini kapamıştır.

“Ölmemiştim ama diri de değildim; bir nebze aklın varsa tasarla ne hale geldiğimi, yaşamla ölümden yoksun kalınca…” cümlesi, Dante’nin Beatrice’in ölümünden sonra yaşadığı durumu gözler önüne sermiştir. Beatrice’in beklenmedik ölümünden sonra Dante kendini Latin edebiyatı ve felsefeye adamıştır. Beatrice’in ani ölümünü bir türlü atlatamayan yazar, yarattığı eserlerde de onu ölümsüz kılmaya çalışmıştır.

Dante’nin yetenekli kalemi sayesinde, Beatrice satırlarda yeniden doğmuş ve edebiyatın ölümsüz karakterler arasına girmiştir.


ALINTI