HAREM GÜVECİ/OSMANLI SARAYI

HAREM GÜVECİ/OSMANLI SARAYI

Gülçin Tüzel Dokur | 01/03/2018

Harem güveci ülkemizde çok bilinmeyen ancak aslında kesinlikle misafirlerinize hazırladığınız sofralarda sunmanız gereken lezzetler arasında bulunuyor. Sizler için hazırladığımız harem güveci nasıl yapılır tarifi 8 kişi için ancak biraz daha az kişiye hazırlamak isterseniz tabii ki malzemeleri doğru şekilde oranlayarak azaltabilirsiniz. 4 kişi için yarısına indirmeniz yeterli diyelim.

Harem Güveci Malzemeleri

Kuşbaşı et (bir kilogram)

Sıvı yağ (iki buçuk su bardağı)

Soğan (bir adet)

Domates (üç adet, kabuklarını soyarak)

Sivri biber (üç adet)

Tuz

Arpa şehriye (bir su bardağı)

Karabiber

Sos Malzemeleri

Süt (bir buçuk su bardağı)

Sıvı yağ (yarım çay bardağı)

Un (iki çorba kaşığı)

Limon (çeyrek)

Yumurta (bir adet)

Kaşar peyniri (yüz gram)

Harem Güveci Tarifi

Harem güvecimizi yapmaya başlarken ilk olarak tenceremize etimizi ve soğanımızı ekliyor, kısık ateşte pişirerek etin suyunu çekene kadar bekliyoruz. Bunun ardından tenceremize 1.5 çay bardağı kadar yağımızı da ekliyor, on dakika kadar da bu şekilde karıştırarak devam ediyoruz. Sıra geldi tenceremize domateslerimizi, biberlerimizi ve baharatlarımızı eklemeye. Tüm malzemelerimiz eklendikten sonra artık yetmiş dakika kadar kaynamaya bırakıyoruz ve bunu kısık ateşte yapıyoruz.

 HAREM GÜVECİ,ŞEHRİYE,KUŞBAŞI ET,BEŞAMEL SOS

Bir başka tencere alıyoruz ve içine bir çay bardağı sıvı yağ ekledikten sonra arpa şehriyemizi de koyarak kavurmaya başlıyoruz. Şehriyelerimiz pembeleşmeye başlayınca biraz tuz ve karabiber atıyor, üzerine de 2 su bardağı kadar kaynar su döküyoruz. Şehriyelerimiz suyunu çekene kadar tenceremizi kaynamaya bırakıyor, suyunu çekince de on dakika kadar dinlendiriyoruz.

Et ve şehriye tenceremizdeki tüm malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra artık onları toprak güveçlere dökebiliriz. Sıra geldi sosumuzu yapmaya.

Sosumuz için yarım çay bardağı yağı tencereye koyuyor, yağ kızarınca içerisine un ekliyor ve pembeleşinceye kadar kavurarak devam ediyoruz. Pembeleştikten sonra sütümüzü de ekliyor ve kıvamını alana kadar karıştırıyoruz. Yumurtamızın sarısını ayırıyor, önce bir kapta limonla birlikte karıştırarak aromalandırıyoruz. Sarıyı artık tencereye ekleme vakti geldi ve on dakikalık bir kaynatma süreci sos için yeterli.

Sosumuz hazır olunca güveçlerin üzerine döküyoruz, en üste kaşar rendelerini ekliyor ve fırına atıyoruz. Üzeri kızarana kadar fırında pişirdikten sonra afiyetle yiyoruz.