KADINLAR GÜNÜ

KADINLAR GÜNÜ

Gülçin Tüzel Dokur | 15/06/2018

Hayat, bir kadının karnında başlar.9 ay sonra ister kız, ister erkek olarak doğun, onun şevkatli kollarında dünyaya göz açtığınızda sizleri nelerin beklediğini bilemezsiniz…


Ama anne sizi ömrünüz boyunca korur, siz yemeden onun karnı doymaz, hastalanınca başınızda sabahlar, düşünce o kaldırır.Sevgiyi, sevilmeyi ondan öğrenirsiniz, kocaman yüreğinde hiç tükenmeyen bir sevgisi vardır, siz ne yaparsanız yapın o hep affedicidir.Okuldaki başarılarınız en çok onu gururlandırır, çünkü siz onun kopyası olarak yetişmişsinizdir.Ne verdiyse onu almış ve başarmışsınızdır.

Kızınız büyüyüp gelin olduğunda, hep pamuk prensesim olarak sevdiğiniz o narin kızınız, acaba ona prensesler gibi bakacak bir eşi olacak mı diye endişe duyarsınız.


Eğer sevgi dolu bir adama düşmemişse, hor görülüp, eziliyor, dayak yiyiyorsa ve kızınız buna tepki vermiyorsa; yetiştirirken bir yerde hata yapmış olmalısınız.Aşırı korumacı davrandığınız ve ona sorumluluk vermemişseniz, nasıl ayakta durup mücadele etmesini öğretmemişseniz, eşinin davranışlarına tepki veremeyecektir.Veya evde despot, kuralcı, sinirli bir baba varsa eşinin de öyle olacağını umarak kızınız evlenmek istemeyecektir.

Sevgi dolu, aşkla yaşanan , son derece anlayışlı bir baba, sevgi dolu, huzurlu bir evde büyümüşse eşini de bu kriterlere uygun seçecektir.


Kızlar hep okumalı, aydın olmalı, geleceğin varislerini onlar yetiştirecektir, yarın doğurduğunuz bir kız evlat devletin başında olabilir, önemli kararlara imza atacaktır.


Bilirsiniz ki; bazı yobaz insanlar eşlerini hastaneye getirip kadın doktor ararlar erkek doktora baktırmazlar alimallah günah olur sonra…Ama sorun bakalım 9 kızından birini okutmuş mudur da kadın doktor ister.Bunları önlemek yine kadınlarımıza düşer.


Erkek evlat büyütüyorsanız, siz öğretirsiniz ama o babayı taklit eder.Baba sevecen, şevkatli, sevgi dolu, anlayışlı ise; o da öyle yetişir.Şiddet yanlısı bir baba ile büyümüşse, içinde nefret tohumları atılmıştır çoktan.

İyi bir anne, çağdaş bir kadın evlatlarını sevgi ile yoğurarak, iyi ve kötüyü öğreterek, sorumluluklarını anlatarak, uzaktan koruyarak, arkadaşlarını iyi seçmesini öğreterek, kötü alışkanlıklar edinmesini önleyerek yetiştirir.


Kadın hep iyi midir?İçlerinde elbette kötü olanlar vardır, dayak atan, küfür eden, çocuğunu doğurup sokağa atan, hor görülüp dayak yiyen, öldürülen, töreye kurban giden…O da okusaydı Atatürk’ün inkilaplarını öğrenip benimseseydi böyle olmazdı.


Kadını da erkeği de yetiştiren bir kadın, şiddet bağımlısı olarak yetişen erkeği de, sevgi dolu bir eşi de yetiştiren bir kadın…O nedenle kadınlar daima sağlıklı bir nesil yetiştirebilmek için, yarın öbür gün bir başkasının kızına zarar vermemek için, dayak atmayacak, öldürmeyecek adamlar yetiştirmek için kadın okuyacak, bu toplumda kadının cahil kalma gibi özürü olmamalı.

Kadınlar gününde, evlatları için gözyaşı dökmeyecek ,erkekler tarafından aşağılanmayacak, öldürülmeyecek, tacize uğramayacak…Başları dik, aydın ve çağdaş kadınlar istiyorum.


Çünkü içinde bulunduğumuz bu durumdan ancak yine kadınlarımızın tepkileri, direnişleriyle çıkabiliriz.


Özgür, çağdaş, demokratik bir toplum için kadınlarımızın rolü çok büyük…


KADINLAR ÇİÇEKTİR…KOKLAMASINI BİLENE…





GÜLÇİN TÜZEL DOKUR