KELEBEKLER BİR GÜN MÜ YAŞAR?

KELEBEKLER BİR GÜN MÜ YAŞAR?

Gülçin Tüzel Dokur | 04/04/2020

"Kelebekler 1 gün yaşar" yanılgısı

Dünyada hiçbir kelebek bir gün yaşamaz. Kelebeklerin "Bir gün yaşıyor" hikayesi mayıs sineğinden gelmektedir. Mayıs sineği fizyolojik olarak kelebeklere çok benzediğinden onun ömrünün bir gün olduğu inancını doğurmuştur.

Kelebekler türüne bağlı olarak 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşarlar. Yaşamı yumurta, tırtıl, pupa ve kelebek olarak ele alırsak bu süre daha uzun olmaktadır.


KELEBEK,ÖMÜRLERİ,DOĞA,LARVA,TIRTIL



Kamuflaj Ustası Kelebekler


KELEBEK,ÖMÜRLERİ,DOĞA,LARVA,TIRTIL


Kelebeklerin doğal ortamlarında uzun ve mutlu bir ömür sürmeleri avcılarından korunmalarına bağlı. Bazı kelebekler avcılarından korunmak için ustaca kılık değiştirebiliyor. Örneğin, bu kelebeklerin kanat alt yüzeyleri ölü yapraklara benziyor. Böylece bitkilerin arasında kendilerini gizleyebiliyorlar.Zehirli kelebekler



KELEBEK,ÖMÜRLERİ,DOĞA,LARVA,TIRTIL




Bazı kelebekler ise larva evresinde onu zehirli yapan ipekotu bitkisi ile beslenir. Bu kelebekler avcıları için oldukça tehlikelidir.60 gün yaşayan uçurtma kelebeği de oldukça zehirli

Süzülerek uçuşundan dolayı bir kağıt uçurtmaya benzetildiğinden Paper Kite adı verilen bu kelebek, toksinli bitkilerden beslendiği için zehirlidir ve avcılar tarafından pek tercih edilmez. Üstelik parlak kanat renkleri avcılarına, onun tatsız olduğu sinyalini verir. Uçurtma kelebeği böylece 60 güne kadar yaşayabilmektedir.

Güneşlenmek de önemli




KELEBEK,ÖMÜRLERİ,DOĞA,LARVA,TIRTIL


Pek çok kelebek vücut sıcaklıklarını artırmak için güneşlenir. Onların uzun haftalar yaşayabilmeleri için güneşe, ısıya ve neme ihtiyaçları vardır. Erkek kelebekler de aminoasit ve tuz ihtiyaçlarını çamur banyosu yaparak karşılarlar.




KELEBEK,ÖMÜRLERİ,DOĞA,LARVA,TIRTIL



Çürümüş Meyveler Ömrü Uzatıyor

Peki kelebeklerin, portakal, ananas gibi meyvelere özellikle de çürümüş meyvelere bayıldıklarını biliyor muydunuz? Çürümüş meyveler; zengin karbonhidrat ve mineral içeriği ile, kelebeklerin yaşam süresini uzatır. İşte bu kelebek de çürümüş meyvelerle beslenir ve böylece tam 105 gün yaşayabilmektedir.


Bu kelebek, bir çiçekten diğerine güçlü kanatları ile hızlıca uçtuğu için hızlı yelkenlilere verilen bir isim olan "Clipper" adı ile bilinmektedir.


Kelebeklerin büyük bir kısmı çiçek nektarını tercih eder ve genellikle çeşitli sıvılarla beslenirler. Kelebeklerin ağızları yoktur; bunun yerine hortuma benzeyen tüpleri (iki adet) vardır.

KELEBEK,ÖMÜRLERİ,DOĞA,LARVA,TIRTIL





Kelebeklere hayran kaldınız değil mi? O halde sıkı durun! Türkiye'nin ilk Kelebek ve Böcek Müzesi'ni de içinde barındıran, Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nde kelebekleri doğal ortamlarında gözlemleyebilirsiniz!

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay tarafından projelendirilen ve Selçuklu Belediyesi tarafından Konya'da inşa edilen Tropikal Kelebek Bahçesi ve Aşkın Kanatları Kelebek Müzesi'nin mimarisi bile kelebek şeklinde!

Kimisi 1 hafta kimisi ise 200 yıl yaşıyor. Doğanın dengesinin bir parçası olan hayvanların hangisi ne kadar yaşıyor merak ediyor musunuz?



KELEBEK,ÖMÜRLERİ,DOĞA,LARVA,TIRTIL