LİMON'UN FAYDALARI

LİMON'UN FAYDALARI

Gülçin Tüzel Dokur | 22/04/2018

Bazı insanlar günlerine kahve veya çay yerine limon suyu ile başlıyor. Hiç şüphe yok ki, limonlar lezzetli, ama onları suya katmak sizi daha sağlıklı kılıyor mu? Limon suyunun faydaları son zamanlarda kulakta kulağa yayılmış ve son yıllarda oldukça fazla tüketilmeye başlanmıştır. 

Limon Suyunun Faydaları

Limon suyunun bir bütün olarak sağlık üzerindeki etkisine özel olarak biraz bilimsel araştırma yapılmıştır, ancak limon ve suyun faydaları konusunda ayrı ayrı araştırmalar mevcuttur.

 İyi bir C vitamini kaynağıdır

Limonlar gibi turunçgiller, hücrelerin serbest radikallere zarar vermesine yardımcı olan birincil bir antioksidandır. C vitamini, kardiyovasküler hastalık ve inme riskinizi azaltabilir ve daha düşük tansiyona neden olabilir. Stroke’de yayınlanan araştırmalar, düşük C vitamini seviyeleri olan, özellikle yüksek tansiyonlu obez erkeklerde, inme riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Çalışmalar çelişkili olsa da, C vitamini bazı insanlarda soğuk algınlığı süresini önlemeye veya sınırlamaya yardımcı olabilir. Limonlar C vitamini yüksek turunçgiller listesinde üst sırada yer almazken, hala iyi bir kaynak.


LİMON,LİMON SUYU,CİLT,KİLO KAYBI


Cildinizin kalitesini artırır 

Limon suyunun faydaları arasında cilde iyi gelmesi yer almaktadır. Limonlarda bulunan C vitamini, cilt kırışıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Amerikan Klinik Beslenme Derneği’nde yayınlanan bir çalışmada, daha fazla C vitamini tüketen kişilerin daha az buruşuk ve kuru cilt riski taşıdığı sonucuna varılmıştır. Suyun cildi nasıl geliştirdiği tartışmalıdır, ancak bir şey kesin; Cildiniz nemi kaybederse, kuru ve kırışmaya eğilimlidir.


LİMON,LİMON SUYU,CİLT,KİLO KAYBI


Kilo kaybını destekler

Klinik Biyokimya ve Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, limonlarda bulunan polifenol antioksidanların farelerde yüksek yağlı bir diyetin neden olduğu kilo alımını önemli ölçüde azalttığını 

 

gösterdi. Ek olarak, insülin direnci geliştirildi.

İnsanlarda aynı sonuçların kanıtlanması gerekirken, limon suyunun kilo kaybını desteklediği yönünde anekdotsal kanıtlar güçlüdür. Bunun su alımında ve dolulukta bir artışa bağlı olup olmadığı ya da limonun görülmesi gerekmemektedir.

Sindirime yardımcı olur

Bazı insanlar, kabızlığı önlemeye yardımcı olmak için her sabah müshil olarak limon suyu içerler. Uyandığınızda sıcak veya ılık limon suyu içmeniz sindirim sisteminizin hareket etmesine yardımcı olabilir.

Nefesi ferahlatır

Güçlü bir koku gidermek için elinize daha önce limon sürdünüz mü? Limonun kokuları etkisiz hale getirdiği biliniyor. Sarımsak, soğan veya balık gibi güçlü kokuları olan yiyecekleri yemeden kaynaklanan kötü nefes kokusuna iyi gelebilir.

 

Yemeklerden ve sabah ilk işten sonra bir bardak limon suyu içerek nefesini daha ferah tutun.

Böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olur

Limondaki sitrik asit, kalsiyum böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olabilir. UW Health, yeni kalsiyum taşları alma riskinizi azaltmak için sitrik asit alımını artırmanızı önerir. Limon suyu içmek sadece daha fazla sitrik asit almanıza değil, aynı zamanda taşları önlemek için ihtiyacınız olan suyu da almanıza yardımcı olur.