NARGİLENİN ZARARLARI

NARGİLENİN ZARARLARI

Gülçin Tüzel Dokur | 28/01/2018

Nargile içmek insanlara sağlıklı bir şey gibi ve sigara içmeye bir alternatif olarak tanıtılıyor. İnsanlara nargile içmenin daha güvenli ve kişiye herhangi bir zarar vermeyeceği anlatılıyor.. Dahası, nargile içmek artık bir eğlence aktivitesi olarak görülüyor ve bu nedenle kafelerde ve barlarda insanlara bu zararlı eğlence anlayışı sunuluyor.

Fakat yapılan araştırmalar sonucunda, nargile içmenin önceden söylendiği gibi o kadar da zararsız olmadığına dair bulgular edinilmiştir. Araştırmacıların bulgularına göre, nargile içmek insan sağlığına en az sigara içmek kadar zararlıdır. Hatta bazı durumlarda, nargile içmek, sigara içmekten kat ve kat daha tehlikeli olabilir. Bu yazımızda size nargilenin nasıl çalıştığından ve sağlığınıza verebileceği zararlardan bahsedeceğiz.


Nargile Nasıl Çalışır?

Nargile özünde, içinde su koyulacak bölmesi bulunan bir şişedir. Bu bahsettiğimiz şişe genelde cam veya seramikten yapılır. Şişenin özel bir çeşit tütünün koyulabileceği ve yavaş yavaş yanabileceği özel bir bölmesi bulunur ve bu süreç sonunda bölmeye koyulan tütün kişinin içine çekebileceği bir dumana dönüştür. Tütün bölmesi genişçe bir çanağa benzeyen ve nargilenin alt kısmında bulunan bir bölmeye -suyun koyulduğu bölme- bağlanır ve bu sayede tütün bölmesinden gelen dumanın sudan geçirilerek soğuması sağlanır. Soğutulan duman, küçük bir borunun ucundaki ağızlık denilen bir parçadan içen kişiye ulaştırılır.


Nargilenin içindeki su ve dumanın bundan geçerek size ulaşmasıyla, dumanın seyreldiğini veya dumanın içerisinde bulunan zehirli maddelerin filtrelendiğini düşünüyor olabilirsiniz fakat maalesef durum bu değil. Dumandaki zehirlerin seyreltilmemeleri bir yana, en az gerçek bir sigara kullanıcısının içine çektiği duman kadar zararlıdırlar. Dahası, nargile içimi, yapısından dolayı bir saate kadar çıkabildiği için, içen kişiye uzun süre tüketiyor olmasından dolayı sigaranın verdiğinden kat kat daha fazla zarar verecektir.

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargile içmenin zararlarıyla ilgili yapılan araştırmaların hepsi göstermiştir ki, nargile içmek en az sigara içmek kadar zararlıdır ve sigara içmenin ikonikleşmiş birçok hastalığı nargile içenlerde de görülmektedir. Öksürmekten, göğüsteki hırıltılara kadar sigara içen kişilerde görülen semptomların hepsi nargile içenlerde de görülmektedir. Bunun dışında, nargile içmenin sağlığınıza verebileceği diğer maddeleri sıraladık.

NARGİLE,ZARARLARI,HASTALIK,ZEHİR

1.Kömür Tarafından Üretilen Zararlı Kimyasallar


Nargile içmekle bağdaştırılan ve en büyük risk faktörü olarak görülen şey nargile tütününü sıcak tutmak ve nargileyi içilebilir hale sokmak için kullanılan kömürdür. Hatta bu risk faktörü, sağlığa verdiği zarar konusunda sigarayı geçmesini sağlamaktadır. Bu kömür, nargileyi içen kişinin ciğerlerine soluduğu dumana katran, karbonmonoksit ve kansere neden olabilecek bir dizi kimyasalların da içinde bulunduğu çeşitli zararlı maddeler katmaktadır.

2.Daha Fazla Zehir

 

Daha da endişe verici olan şey ise, nargile dumanındaki bu zararlı maddelerin etkilerinin seviyeleri belli bir zaman geçtikçe daha da artmaktadır. Yani, bir kişi nargileden çıkan dumanı ne kadar içine çekerse, bu zararlı maddelerin o kişinin vücuduna girme sıklığı da artar. Bu bahsettiğimiz zehirlerin içerisinde karmon monoksit ve ağır metallerle birlikte daha bir sürü zararlı madde bulunmaktadır.

3.Değişik Çeşitte Kanserlerin Nedeni

NARGİLE,ZARARLARI,HASTALIK,ZEHİR


 

Nargile içimi için hazırlanan tütün ile sigara için hazırlanan tütün birbirlerinden farklıdır ve her halükarda, sağlığınıza yararlı hiçbir tarafı da yoktur. Nargile tütünü de aynı sigara tütünü bünyesinde gibi birçok zehirli madde bulundurmaktadır. Sağlığa zararlı bu maddeler ağızda, akciğerlerde kanserlere neden olmaktadır.

4.Daha Uzun Süre, Daha Çok Zarar

 

Nargile tütününden veya buna benzer başka maddelerden yapılan duman emilimi oral yolda kanserlere sebep olur. Bunun neden ise, dumanın geçtiği ağız ve nefes borusunu tahriş etmesidir. Sigarada ise durum biraz daha farklıdır. Sigara içerken, dumanı içe çekme eyleminin sıklığı, nargilede olduğu gibi sürekli ve uzun süreli olmadığından, bu tür kanserlerin görülme oranı, sigarada biraz daha kısıtlı olacaktır. Fakat iş nargile içmeye geldiğinde, oral kanserlere yakalanma oranı şiddetle artar, çünkü nargilenin içimi oldukça uzun sürer.

5.Kardiyovasküler Tehlikeler

 

Oral yolda ve ciğerlerde neden olduğu kanserlere ek olarak, nargile içmenin sebep olduğu bir sürü sağlık problemi olduğu bilinmektedir. Nargile içmenin sebep olduğu sağlık sorunları içerisinde, kalp hastalıkları, nargile kullanıcıları arasında en yaygın olanıdır. Yapılan araştırmaların gösterdiği üzere, hem nargilenin içine koyulan tütün hem de o tütünün yaydığı duman, ikisi de katran ile doludur. Bu da nargile içen kişilerin atar damarlarının tıkanmasına ve kalbe doğru giden kan akışının engellenmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda kullanıcılar kalp krizine yakalanmada birinci sırada olurlar.

6.Bulaşıcı Hastalıklar

 

Nargile, sigara gibi kullan at bir ürün olmadığından dolayı, sadece ağızlık kısmı değişerek birçok defa kullanılmaktadır. Bu nedenle aynı nargileyi paylaşmak zorunda kalan kişilerin, eğer var ise bulaşıcı hastalıkları birbirlerine geçirme riski bulunmaktadır. Nargile dumanını içlerine çekmek için aynı parçayı kullanmaları bu riskin oluşmasına neden olmaktadır.

7.Yeni Doğan Çocuk İçin Riskler

 

Kadınlarda hamilelik sırasında nargile veya tütün ürünleri içmek, anneye olduğu kadar anne karnındaki çocuğa da zarar vermektedir. Nargile içen hamile anneler, sigara veya tütün ürünleriyle hiçbir geçmişi bulunmayan annelere göre, doğum yaptıklarında bebeklerin normal kilosunun altında doğma ihtimali oldukça fazladır. Bu nedenle yeni doğanlar, nefes alma güçlükleri çekebilirler. Dahası, bu normal kilosunun altında doğmuş olan çocuklar, hayatlarının erken dönemlerinde, akciğer rahatsızlıkları yaşama tehlikesi ile karşı karşıyadırlar.

8.Pasif İçicilik

 

Önceki maddelerde, nargile içmenin yarattığı hastalıklardan ve zararlardan bahsettik. Fakat bilmemiz gereken bir diğer önemli konu, nargile içmenin zararlarının sadece içen kişiye değil, yanında bulunan pasif içiciye de etki etmesidir. Burada pasif içici olarak bahsettiğimiz kişi, kendisi nargile ya da diğer tütün maddelerini kullanmayıp, yakınında kullanan kişilerin yarattığı dumana maruz kalıp, bu dumanı solumak zorunda kalan kişilerdir. Nargile dumanı içerisinde, tütünden ve tütünü ısıtmak için kullanılan közden gelen birçok zararlı kimyasal barındırdığından, kişi diğer bu dumanı ciğerlerine solumasa da, pasif içici olarak bu dumana maruz kalması, nargilenin zararlarından etkilenmesi için yeterlidir.

9.Enfeksiyon Riski

 

Nargile içilen kafe ya da barlarda kullanılan nargile hortumları gerektiği kadar temizlenmiyor olabilir. Bu durum bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini arttırmaktadır. Bu bulaşıcı hastalıklara tüberküloz (akciğerlere ve vücudun diğer bölümlerine zarar verebilir), aspergilloz (ciddi akciğer enfeksiyonlarına neden olan bir çeşit mantar) ve helikobakter (mide ülserlerine neden olan bir hastalık) dahildir. Düzgün temizlenmeyen nargile hortumları bu hastalıkların, kullanan insanlar arasında yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle, bu yerlerde nargile içilecekse, dikkatli olunmalıdır.

10.Diğer Zararlar


Yazımızın başında dediğimiz gibi, nargile içmenin, tütün ürünlerini tüketmenin diğer yollarına göre daha az zararlı olduğunu düşünenler, fikirlerini tekrar gözden geçirmeliler. Nargile içmeyi geçmişte kalmış bir hobi haline getirmek ya da bunu tamamen sosyal bir aktiviteye çevirip bu zararlara katlanmak, yine bizim elimizdedir.

Nargile içmenin burada anlattığımız etkileri, aslında sadece belli başlı olanlarıdır. Hala araştırılan ve bilmediğimiz daha bir sürü zararı olabilir. Kesin olan tek şey, nargile içmeye başladığınız anda, vücudunuzu parça parça ve yavaşça öldürmeye başladığınızdır.