NERELİSİN?

NERELİSİN?

Gülçin Tüzel Dokur | 04/02/2020

Nerelisin…



Eskiden yolda rastladığın ,tanıdığın ya da tanımadığın birine merhaba derdik.Sonra da hatır sorulurdu.


Merhaba…Ne kadar güzel bir karşılama sözüdür, farsçadan gelmiştir dilimize ve ‘’Benden sana zarar gelmez’’ manasındadır.Ne kadar derin bir anlamı var.Ve bu selamlaşma sözünü çok sık ve severek kullanırım.


Ancak şimdilerde başka bir selamlaşma daha var ama ona değinmeyeceğim.

Benim üzerinde durmak istediğim, biriyle tanıştığınızda ilk sorusu ‘’Nerelisin?’’ oluyor.

Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan vatandaşlarız.Türkü, Köylüsü, Ermenisi, Yahudisi, İngilizi, Kürtü, Alevisi…


Hepimizin okul sıralarında birlikte koşup oynadığımız her milletten arkadaşlarımız oldu, hatta iş hayatımızda bile.Ben çalıştığım şirketlerde Yahudi, Rum, Ermeni arkadaşlarımla birlikte son derece de uyumlu ve keyifli çalıştım. İrma, Yorgo, Lambo, Yani, Froso, Nula, Ligor…Daha niceleri.Hepsini de sevgiyle anar ve hatırlarım.Hepsinden güzel şeyler öğrendim.


Bana soruyorlar nerelisin? İstanbulluyum diyorum, ardından aslen nerelisin sorusu geliyor.Aslen de İstanbulluyum hem de yedi göbek diyorum…


Anadoludan göçüp İstanbul’a yerleşmiş ve doğmuş biri de İstanbulluyum diyor.İşte sen İstanbullu değilsin kardeşim geldiğin topraklara aitsin.Doğduğun yer farklı, memleketinin ve soyunun olduğu yer farklı.Memur insanların çocukları görev gereği tayin oldukları farklı illerde çocuklarını dünyaya getiriyorlar.Biri Trabzon, diğeri İzmir de doğmuş olan çocuklar aynı evin içinde biri Trabzonlu diğeri İzmir’li olabilir mi sizce…Ailenin kökeni neresi ise onlar da oralı olur.




nerelisin,memleket,aile,köken,doğduğun yer,merhaba




Doğduğunuz yer ile memleketiniz olan yeri karıştırmayın, ayrıca nerelisin derken; yani benim memleketli isen seninle konuşurum, değilsen konuşmam mı demek isteniyor.Konuştuğunuz kişinin memleketi ilgilendirmez ki sizi.

Adam olsun, dürüst olsun, dost olsun.Bir insanla arkadaşlık için bunlar yeterli.Ben İstanbulluyum diye Mardin’li biriyle görüşmeyecek miyim?


Güne gülümseyerek bir merhaba ile başlayın…Hepimiz aynı toprak üzerinde yaşayan dili,ırkı,dini ne olursa olsun birlikte paylaştığımız bu vatanın çocuklarıyız.


Demem o ki; ilk karşılaştığınız kişiye ‘’Nerelisin?’’ demeden önce bir merhaba deyin!


www.anadoluyakasıhaber.net