REFLÜ HASTALIĞI VE BESLENME

REFLÜ HASTALIĞI VE BESLENME

Gülçin Tüzel Dokur | 09/02/2018

Reflü Hastalığı ve Beslenme
Reflü hastalığı hemen hemen herkesin başına gelebilecek bir sağlık problemidir. Fiziksel ve psikolojik sebepler ile oluşabilen, bu hastalığı tetikleyen ve ilerlemesine yol açan ilk problem gün içinde yaşanılan stres, sıkıntı ve üzüntü olmaktadır.

Reflü rahatsızlığı,  mide içerisinde bulunan mide asidinin, pankreas sıvısının ve mide öz sıvılarının uzun süre yemek borusuna temas etmesi sonucunda, yemek borusunun üzerinde bulunan koruyucu duvarın zarar görmesi ile oluşmaktadır. Reflü hastalığı ile mücadele eden kişilerin beslenmelerini düzenli olarak yapması ve reflü rahatsızlığını tetikleyen yiyeceklerden uzak durması gereklidir.

Reflü Rahatsızlığı Bulunan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

Reflü rahatsızlığı bulunan kişilerin özellikle bazı besinlerden uzak durması gereklidir. Bu yiyecekler reflü hastalığını tetiklemekle birlikte hastalığın ilerlemesine de yol açabilmektedir. Düzenli beslenmek ve beslenme programına uymak reflü rahatsızlığının ilk tedavi şekli olmaktadır.

Reflü hastalığı olan kişilerin acıekşi ve asitli yiyeceklerden uzak durması gereklidir. Bu yiyecekler mide öz sıvısının ve asidinin eritemeyeceği yiyecekler olduğundan ve mide içerisinde uzun süre kaldığı için yemek borusuna fazlasıyla zarar verecektir. Yağlı yiyecekler, kızartmalar, kafein içerikli besinler, acı ve ekşi içerikli besinler reflü rahatsızlığı bulunan kişilerin uzak durması gereken besinlerdir.

Reflüyü Tetikleyen Yiyecekler Nelerdir?
Reflü rahatsızlığı bulunan kişilerin başlıca uzak durması gereken besin gruplarını şu şekilde toparlayabiliriz; yağlı besinler, kızartmalar, ekşi yiyecekler, acı yiyecekler ve kafein içerikli besinler.

Bu yiyecekler, reflüyü tetiklemektedir. Bu besin gruplarına ait olan yiyeceklerden uzak durmak, reflü ağrısını ve sancısını azaltacaktır. Peki bu besin gruplarına dahil olan yiyecekler nelerdir?

Yağlı Besinler: Reflü rahatsızlığı bulunan kişilerin uzak durması gereken ve reflüyü ciddi derecede etkileyen ve tetikleyen besin grubunun başında yağlı yiyecekler bulunmaktadır. Bu yiyecekler, sindirimi yavaşlatacağı için mide asidini etkileyecek ve daha fazla ağrı çekmenizi ya da yemek borunuza daha fazla zarar gelmesini sağlayacaktır. Bu nedenle reflü rahatsızlığınız varsa fastfood ürünlerinden, yağlı yapılmış ev yemeklerinden, paket içerisinde satılan ve doymuş yağ oranı yüksek olan yiyeceklerden, kızartmalardan ve cipslerden uzak durmanız gereklidir.

Kafein İçerikli Besinler: Kafein reflünün baş düşmanıdır. Mide asidinin dengesini bozan kafein içerikli besinler, sindirimi yavaşlatacaktır. Bu yüzden reflü rahatsızlığı bulunan kişilerin kahve tüketimini en aza indirgemeleri gereklidir. Günde 1 bardak kahve içimi bile reflüyü tetikleyecektir.

Acı ve Ekşi Besinler: Reflüde sindirimi yavaşlatan ve sindirimi bozmaya sebep olan besin gruplarından biri de acı ve ekşi besinler olmaktadır. Bu besinler, mide öz sıvısının dengesini bozmaktadır. Zayıflayan kasların daha çok çalışmasına sebep olacağından bu besin grubundan da mutlaka uzak durulmalıdır. Çiğ köfte, pul biber, limon, soğan, sarımsak, greyfurt, portakal, yeşil elma, ekşi krema ve diğer tüm acı ve ekşi besinler uzak durulması gereken besinler olmaktadır.

Asitli Yiyecek ve İçecekler: Asitli yiyecek ve içecekler, reflüyü arttıran besinlerdir. Gazlı içecekler içerisinde asit fazlasıyla bulunmaktadır ve bu besinlerden uzak durulmalıdır. Asitli yiyecekler, içerisinde likopen maddesini barındırmaktadır. Likopen maddesi mide içerisinde zayıflayan kasları daha çok yoran bir maddedir. Örneğin domates, domates suyu, ketçap, limon, yeşil elma gibi besinlerin içerisinde likopen maddesi fazlasıyla bulunmaktadır. Likopen reflüyü olumsuz etkileyen bir maddedir. Bu yiyeceklerin tüketilmesi reflünüzü olumsuz yönde etkileyecektir.


REFLÜ,BESLENME,SAĞLIK

Nane ve Baharatlı Yiyecekler: Halk arasında birçok kişi taze nane tüketmenin mideyi rahatlatacağını söylemektedir. Taze nane tüketmek yemek borusu ile mide arasındaki bağlantıyı sağlayan kasların arasında, mide asidinin geçişini kolaylaştırabilen bir besin olmaktadır. Bu besinin tüketilmesi, mide asidinin, yemek borusuna daha fazla temas etmesine sebep olacağından taze nane tüketmek reflüde olumsuz etki yaratacak bir besin olmaktadır. Naneli şekerler, naneli sakızlar, taze nane içerikli besinler reflüde uzak durulması gereken yiyecekler arasındadır.

Baharatlı yiyecekler ise reflünüzü şiddetlendirebilecek ve dolayısı ile daha fazla sıkıntı çekmenize yol açabilecek besinler olmaktadır. Mutlaka baharatlı yiyeceklerden özellikle acı besinlerden uzak durulmalıdır. Baharatlı ev yemekleri, acı biber, pul biber uzak durmanız gereken besinler arasında bulunmaktadır.

Reflüye İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Reflü rahatsızlığı bulunan kişilerin kendilerine saymış olduğumuz besin gruplarından uzak bir şekilde beslenme programı hazırlamaları gereklidir. Bu beslenme programına alışana kadar beslenme günlüğü tutmak, sizlerin faydasına olacaktır.

Reflü rahatsızlığı bulunan kişilerin meyve ve sebze ağırlıklı beslenmesi, bitkisel protein tüketmesi ve lifli gıda açısından zengin bir beslenme programı uygulaması gereklidir.

REFLÜ,BESLENME,SAĞLIK

Kızartma besinlerden uzak durmak gerektiğinden reflü rahatsızlığı bulunan kişilerin genellikle, haşlama ve ızgara ürünler tüketmesi gereklidir. Bu şekilde gerçekleşecek bir beslenme programı ile reflünüze karşı mücadele edebilir ve ağrılarınızı azaltabilirsiniz.

Bitkisel proteinli besinler, mide ile yemek borusu arasında bulunan ve reflü sebebi ile zayıflamış olan kasların daha fazla yorulmasını engeller. Bitkisel proteini, fasulye içerisinden alabilirsiniz. Özellikle siyah fasulye bitkisel protein açısından en zengin besin olmaktadır.

Meyve ve sebze tüketirken, asitli meyve ve sebzelerden uzak durulması gereklidir. Muz, yeşil elma gibi içerisinde fazlasıyla asit barındıran yiyecekler reflü rahatsızlığı bulunan kişilerin tüketebileceği besinler olmamaktadır. Patates, brokoli, havuç, karnabahar, balık, çok yağlı olmadıkça beyaz peynir, tavuk göğsü, esmer ve beyaz pirinç, yulaf, kırmızı elma, mandalina, çilek, böğürtlen tüketebileceğiniz yiyecekler arasında bulunmaktadır.

Lifli gıdalar tüketmek, sindirimin hızlanmasını sağlayacak ve reflünüz var ise daha kolay bir sindirim yapmanızı sağlayacaktır. Lif içerikli besinlerin tüketilmesi aynı zamanda mide öz sıvınızın dengesini de korumakta etkili olacaktır. Lif içerikli besinler, yulaf, kırmızı elma, tam buğday ekmek, şeftali, kavun, karpuz, patates içerisine fazlasıyla bulunmaktadır.