ŞEKER TADINDA BAYRAM

ŞEKER TADINDA BAYRAM

Gülçin Tüzel Dokur | 15/06/2018

Bayramınızın sağlıklı, şeker tadında geçmesini istiyorsanız bazı uyarılara kulak vermelisiniz.


Bir ay boyunca tutulan oruçtan sonra ,bayram için hazırlanan şekerli ,şerbetli tatlılar, ağır yemekler, ikram edilen çikolatalar son derece cezbedici ve tahrik edici…

Mideniz, dişleriniz ve özellikle şeker hastası iseniz son derece dikkatli davranmalısınız.

Büyüklerinizin elini öpmeye giderken de ellerinizde, ya tatlı ya da çikolata götürmek de adettendir.Ama onların sağlığı için bu gerçekten gerekli midir?Anneniz belki tansiyon, babanız belki şeker hastasıdır, onları düşünerek mi götürüyorsunuz yoksa ille de elinizde hediye olsun diye mi götürmektesiniz…Bunu bir düşünün.


BAYRAM,YİYECEK,DİYABET,ŞEKER,MİDE,ZİYARET,


Yüksek kalorili, şeker içeriği yüksek besinlerin tansiyon, diyabet, reflü, mide yanması, kalp damar hastalıklarını tetikler.Oruçtan çıkılan ilk gün açlığa ve az yemeğe alışmış olan bünyenin dengesini bozmamak için hafif yiyecekler yenilmeli, şerbetli tatlılar yerine ise; sütlü tatlılar tercih edilmelidir.


BAYRAM,YİYECEK,DİYABET,ŞEKER,MİDE,ZİYARET,


Şimdi anneannemin hazırladığı bayram sofraları geldi de aklıma; nerede olursak olalım her bayramın ilk günü anneannnemin İzmit’deki kocaman bahçeli evine biz ve kuzenlerimle giderdik.Boydan boya hazırlanan masada zeytinyağlı dolmalar, börekler, et yemeği, tatlılar sıra sıra dizilirdi.Hangisinden başlayacağımızı şaşırırdık.En çok da kıymalı ve bal kabağından börek yapardı anneannem parmaklarınızı yerdiniz.

Çok titizdi hiç bir yeri elleyemezdik ,kızardı herşey düzenli, yerli yerinde olacaktı.Masanın altına kırıntı bile dökemezdik .O derece dikkatli yerdik.

Anneannemin yemeklerini, hele dolmasını, güleryüzünü çok özlüyorum.Kızardı yaramazlık yapınca ama kızarken ki hali bile çok tatlıydı.

Büyüklerinizin ziyaretini asla ihmal etmeyiniz, onlar bugün varsa yarın yoklar, bizi bırakıp göç edeceklerdir.Tatile giderken önce onlara uğrayın, gözleri camda, kapıda kalıp mahzun bırakmayınız.

Keşke anneannem ve annem yaşasaydı da ben hiç tatil yapmasaydım.Yerleri hiç bir şeyle doldurulamayan eşsiz insanlar…

Nur içinde yatın, mekanınız cennet bahçesinde olsun...


GÜLÇİN TÜZEL DOKUR