TURİZM TOPLUMA NE KAZANDIRIR?

TURİZM TOPLUMA NE KAZANDIRIR?

Gülçin Tüzel Dokur | 14/06/2020

TURİZM TOPLUMA NE KAZANDIRIR?





Yaz geldi…Canlansın turizm.



Turizm denince akla hemen başka bölgeye ya da ülkeye yapılan, dinlenmek ,gezmek gelir.Bireysel olarak yapılan tatillerin aslında, topluma saymakla bitmeyecek kadar faydaları vardır. 


Bunları sıralayacak olursak eğer; kendi içinde de farklı fayda kategorileri olacaktır.


Ekonomik Faydalar;


Seyahat ettiğiniz bölge, şehir ya da ülkenin yerel halkına maddi ve manevi olarak katkı sağlayacaksınız.Kaldığınız otel, motel, pansiyon ya da kiraladığınız ev için bir bedel ödeyerek.


Dışarıda yediğiniz yemekler için; lokanta, restoran ya da fast- food larda ödediğiniz bedeller,


Gezdiğiniz müzelere ödediğiniz bedeller,


Satın aldığınız hediyelik eşyadan, o yöreye ait hatırlanacak objeden, kendinize satın aldığınız takıya kadar esnafa ödediğiniz bedeller o yöre halkına bir gelir sağlayacaktır.


Yaz aylarında turistlerin gelmesiyle kalabalıklaşan şehirlerde iş hacminin büyümesi nedeniyle işe alınan personeller de istihdamı sağlayacaktır.


Ekonomik faydaları saymakla bitiremeyiz, dondurmacıdan, çöpçüye, çekirdekçiden ,hamburgerciye kadar her gelen mutlaka ekonomik fayda sağlayacaktır.



Sosyal Faydalar;


Bulunduğunuz şehirden farklı bir şehire ya da ülkeye seyahat ettiğinizde farklı kültürlerle karşılaşırsınız.


Yemek alışkanlıklarınızın değiştiği, adetlerin yöresel farklılıklar gösterdiğini, giyim tarzının değiştiğini, geçmiş zamandan bu zamana kadar olan kültürel değişimleri izleyebildiğimiz tarihi kalıntılar, müzeler bize tarihimizle ilgili eski zamanlarda yaşanılanlar hakkında ışık tutar.


Eskiden aylak aylak gezindiğimiz bu yerlerde, artık daha da bilinçleşmiş bir toplum olarak kendi öz varlıklarımız ve tarihimize sahip çıkarak, onları öğrenmek, hatta seyahat etmeden önce araştırma yaparak gezersek daha çok şey öğrenmiş oluruz.







turizm,faydaları,çevresel faktörler,kırsal turizm,sosyal faydalar





Çevresel Faydalar;



Turizm, çevreye fiziki ve kültürel olarak da olumlu katkı sağlar.Doğal kaynaklarımız turistlerin fayda sağlayabilmesi için koruma altına alınır.Kültürel etkinliklerde sanat, tiyatro, folklor, müzik ve sinema festivallerinin  kalitesini yükseltmek için çalışmalar yapılır.


Gözümüzle görmediğimiz yaşantıları ve kültürleri kulaktan duyarak önyargılı davrandığımız yerleri, seyahat edip gördüğümüzde çok daha farklı bakış açısıyla baktığımızı ve önyargılarımızın kırıldığını görürüz.Bu nedenle de bölge, ırk, din gibi faktörlerin de ortadan kalktığını ve kaynaşma sağlandığını gözlemleyebiliriz.


Kendimizin görmediği ,yaşayarak öğrenmediğimiz şeylerdeki önyargılarımızı kırmak için bol bol seyahat etmeliyiz.









turizm,faydaları,çevresel faktörler,kırsal turizm,sosyal faydalar




Kırsal Turizmin Faydaları;




Son zamanlarda şehir hayatının zorlaştığı, trafik, gürültü, hava kirliliği nedeniyle insanların kaçış yeri olarak gördüğü doğa ve köylerde de hızla kırsal turizm gelişmektedir.


Doğayla baş başa kalarak beynini detokslayan, yoğun tempoda çalışan kişilerin uğrak yeri olmuştur.Dalından koparılan meyve ve sebzeler, organik beslenme, sakin  sessiz konaklama arzusu buralarda  turizmin canlanmasına ve köylü halkın da gelir elde etmesini sağlar.


Kırsal alanlardaki turizmde doğayı korumak adına daha sıkı önlemler alınmaktadır.


Tabi ki buralarda yaşayan halkın da turizmin gelişmesi amacıyla onlara turizm ile ilgili gerekli eğitimler, hijyen, halkla ilişkiler, kültürel ve tarihi bilgiler, hatta yabancı dil eğitimi de verilerek buralara olan ilgi ve isteği daha da arttırabiliriz.



Turizm bir ülkenin bacasız sanayi olarak da adlandırdığımız, dünya ülkelerinin ve kendi vatandaşlarımızın yararlandığı, kültürlerimizin ne kadar zengin ve eski çağlara dayandığını gösterebildiğimiz, dışarıdan ülkemizi tanımayanların hakkımızdaki önyargılarını yıkabileceğimiz ve sonsuza kadar tarihi varlıklarımıza sahip çıkmamız ve dünya ülkelerinin gıpta ile bahsedebileceği bir ülke olma yolunda da eğitimlerimizi arttırıp doğal güzelliklerimizi ,misafirperliğimizi gösterebildiğimiz ciddi olarak  sosyo-ekonomik gelir düzeyimizi arttırdığımız bir sektör.



Turizm, topluma insan ve gelir kazandırır.



Keyifli ve sağlıklı bir yaz tatili diliyorum.


Gülçin Dokur