UNUTTURAMAZ SENİ HİÇ BİR ŞEY

UNUTTURAMAZ SENİ HİÇ BİR ŞEY

Gülçin Tüzel Dokur | 22/04/2018

Eşimin de akrabası olan Müzehher Güyer ve aşının öyküsü bu hafta sizlerle…


Ekrem Güyer, 1921’de Konya Karaman’da doğdu. Kendisi üç yaşındayken ailesi İzmir’e yerleşti. Karşıyaka Lisesini bitirdi. 1943 yılında açılan sınavı kazanarak Ankara Radyosu’na stajyer sanatçı olarak girdi.Ses sanatçısı Müzeher Özerinç ile Ekrem Güyer Ankara Radyosu’nda tanıştılar.

Arkadaşlıkları önce aşka, sonra da (1944 yılında) evliliğe dönüştü.

Ekrem Güyer bir gün ud’unun tellerine vururken sadece sevdiği kadını düşünüyordu  ve onun için bir beste hazırladı. Ekrem Güyer, Rıfat Ayaydın’a ait olan “Unutturamaz Seni Hiç Bir şey, Unutulsam Da Ben” sözleriyle başlayan güfteyi Nihavent makamında besteleyerek çok sevdiği eşi Müzehher Güyer’e ithaf etti. Belki de bu nedenledir ki Klasik Türk Musikisinin bu “unutulmaz” eserini Müzehher Güyer’de en güzel ve duyarak seslendiren sanatçılarımızdan birisi olmuştur.

“Unutturamaz seni hiçbir şey unutulsam da ben

Her yerde sen her şeyde sen bilmem ki nasıl söylesem

Bir sisli hazan kesilir ruhum eğer görmezsem

Her yerde sen her şeyde sen bilmem ki nasıl söylesem”







Ekrem Güyer 12 makamda 30 civarında şarkı bestelemişti. Bazı eserlerinde neo klasik bir üslup ve Hacı Arif Bey, Hacı Faik Bey gibi bestekârların, diğerlerinde ise Muzafer İlkar’ın etkisi sezilir.

“Hançer-i Aşkınla Ey Yar Gönlüm Üzre Vurma Hiç”, “Canan Bilirim Sen Beni Nalân Edeceksin” gibi şarkıları günümüzde de sevilmekte ve sık sık icra edilmektedir.

16. Şubat. 1954 tarihinde aniden rahatsızlanan Ekrem Güyer, Ankara Numune Hastenesine (mide kanamasından)  kaldırıldı. Üç gün süren yoğun bakım süreci sonunda  19  Şubat 1954 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Müzeher oğlu Metin ile yalnız kalmıştı. Ayaklarının üstünde durmaya çalışacaktı. Nasıl unutacaktı bu aşkı? Kendisine şarkılar yazan sevgili Ekrem Güyer’ini ani bir şekilde kaybeden Müzehher Güyer yaşadığı bu derin acıyı kelimeler döker ve ortaya çıkan           “ Unutmadım Seni Ben, Her Zaman Kalbimdesin” cümlesiyle başlayan güfteyi Şekip Ayhan Özışık Karçığar makamında besteler. Böylelikle eşinin bir güfteyi besteleyerek kendine armağan etmesine karşılık O da bir güfte yazarak ve besteleterek eşine, sevgilisine bir anlamda cevap verir…

“Unutmadım seni ben unutmadım, her zaman kalbimdesin                          

Aylar, yıllar geçti, söyle sen nerdesin                                                                    

Anlaşıldı, sen geri dönülmeyen yerdesin                                                         

Unutmadım, unutamadım seni ben, her zaman bendesin”



1923 yılında İstanbul’da doğan Müzehher Güyer, 4 Nisan 1998 yılında Ankara’da vefat etti.

Tek çocukları olan Metin Güyer de anne ve babasının izinden gitmiş ve Türk Sanat Müziğinin beğenilerek izlenen bir yorumcusu olmuştur.


ALINTI