YABAN MERSİNİ FAYDALARI

YABAN MERSİNİ FAYDALARI

Gülçin Tüzel Dokur | 25/06/2018


Yaban mersinini tanıyor olmama, reçellerini almama rağmen çok sık kullanmıyordum.Ta ki diyete başlayıp da diyetisyenim Sayın Zehra Bora'nın diyet listeme sık sık ekleyip yememi sağlayana kadar.Önceleri kurusunu almıştım.Daha sonra tazesi çıkınca onu almaya başladım.

İşte bu muhteşem meyvenin faydalarını sizlerle paylaşmak istedim.Mutlaka mutfakta bulundurmanız gereken bu meyveyle tanışın ve kullanın...




Mini mini bir meyve yaban mersini. Faydalarını öğrenmeye başlayınca "Bu ufacık meyve mi yapıyor bunları" diye düşünmeden edemiyor insan.

Oysa doğaya yüzümüzü döndüğümüzde, onun değerini gerçekten ama gerçekten bilmeyi öğrendiğimizde nasıl faydalar görebilir, nasıl daha sağlıklı bir hayata adım atabiliriz...

Bugüne kadar adını çok duysak da mutfaklarımıza öyle pek sık konuk etmediğimiz yaban mersini tam olarak nedir, faydaları nelerdir, nerelerde satılır, nerelerde kullanılır bir bir anlatıyor, onu tüm yönleriyle tanıyoruz.

Küçücük cüssesinin ardında ne faydalar gizli, öğrenince çok şaşıracaksınız.

yaban mersini,diyet,sağlık,antioksidan,diyetisyen Zehra Bora

Yaban mersini, fundagiller familyasının mini mini bir üyesi. Mavi-mor rengi sayesinde kolayca ayırt edilebilen bu minnoş meyve, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde, dünyada ise en çok Kuzey Avrupa ve Amerika'da yetişiyor.

Yaklaşık 100 gramında 57 kalori bulunan yaban mersini, A, C, E ve K vitaminleriyle kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi vücudumuz için gerekli birçok minerali de içinde barındırıyor.

Birçok farklı türü bulunan yaban mersini, tam da bu yüzden farklı yörelerde türlerine göre farklı isimlerle anılıyor. Çay üzümü, turna yemişi, mavi yemiş, çoban üzümü ya da kekre yemişi gibi isimlerle anılan yaban mersinini türüne göre iyi ayırt etmek de faydalarından yararlanabilmek için büyük önem taşıyor aslında.





  • Antioksidan özelliği en yüksek olan besin sayılan yaban mersini bu sayede vücudu serbest radikallere karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • İçinde bulunan ve bize pek tanıdık gelmese de vücudumuza ilaç gibi gelen antosiyaninler sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalp sağlığını koruyor.
  • Yine içindeki antosiyaninler nedeniyle damarların tıkanmasını önlüyor ve kötü kolesterole karşı vücudu koruyup kolesterol seviyesinin düzenlenmesini sağlıyor.
  • Damarların sağlığını koruyarak yüksek tansiyonu olanlara da destek oluyor, tansiyonun dengeli ve sağlıklı bir şekilde seyretmesine yardımcı oluyor.
  • Antioksidan özelliğiyle de sadece bağışıklık sistemimizi güçlendirmekle kalmayan yaban mersini, aynı zamanda beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
  • Beynin sağlıklı çalışmasına verdiği destekle hafızayı güçlendiriyor, unutkanlığı en aza indiriyor.
  • Bu güçlü antioksidan özelliği, aynı zamanda sinir ve stresle de baş etmemizi kolaylaştırıyor, bu sorunlara bağlı uykusuzluğu çözüyor.
  • Kan şekeri hızla yükselenlerin de yanında yer alıyor, düzenli tüketildiğinde tip 2 diyabeti olanlara olumlu etkilerde bulunuyor.
  • İçindeki antosiyaninler sayesinde özellikle yaşlanmaya bağlı oluşan göz hastalıklarının oluşma ihtimalini azaltıyor, var olan göz sorunlarının iyileşme sürecine destek oluyor.
  • Besin lifi açısından zengin olmasından dolayı diyettekilerden de desteğini esirgemeyen yaban mersini, kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak zayıflamanızda önemli  bir rol oynayabiliyor.
  • Besin lifleri sayesinde sindirimi düzenlediğinden kabızlık gibi sorunların da üstesinden gelmenizi sağlıyor.
  • Antioksidan özelliği göstermesi nedeniyle yaban mersini, idrar yolu enfeksiyonlarıyla baş etmenize yardımcı oluyor.
  • Alerji yapan meyveler arasında yer almaz.
  • Ancak şeftali, erik, nektarin, kayısı, kiraz gibi meyvelere alerjiniz varsa belki karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Ameliyat olma durumunuz var ise, ameliyattan iki hafta önce tüketmeyi bırakmalısınız.Kan şekeri düzeyini etkileme özelliği vardır.