YARE TESİR EYLEMİŞSE HALİM

YARE TESİR EYLEMİŞSE HALİM

Gülçin Tüzel Dokur | 12/11/2017


Hikayede anlatıldığı gibi yıllar önce ben de işe Kadıköy-Karaköy vapuruyla giderdim.Üst katta lux mevkii vardı, orada oturur arkadaşlarımızla sohbet eder, çay içerdik.O yıllarda vapur yolcuları bile çok kaliteliydi.


Makam: Suzinâk

Bestekar: Ahmet Rasim Bey

Sanatçı: Hamiyet Turan

Güftekar: Ahmet Rasim Bey

Usül: Curcuna

 

Karaköy Kadıköy iskeleleri arasında, işleyen vapurların, üst bölümün arkasında, tahta masa ve etrafında yine tahtadan  kollu koltuklar bulunurmuş. Bu bölümdeki, masalara oturan, zengin hanımefendiler ve beyefendiler, bilet ücretine ek olarak bir para öderlermiş.

Yine böyle Kadıköy’den kalkıp Karaköy istikametine giden seferlerin birinde, üst güvertenin, bir masasını arkadaşlarıyla işgal eden hanımefendilerden birinin gözüne az ilerdeki masaya, beyaz saçlı, solgun benizli, gözlerinin feri kaçmış, yaşının verdiği yorgun vücudunu zor taşıyan bacakları ile gelip oturan adama ilişir. Dikkatli bakınca, genç kızlık yıllarında plâtonik aşkla bağlandığı meşhur şair ve bestekâr Ahmet Rasim olduğunu anlar, onun bu haline çok üzülmüş.

O yıllardan müşterek tanıdıkları, Cevdet Bey’i bir gördüğünde:“Geçen gün vapurda Ahmet Rasim’i gördüm çok yaşlanmış, yine beste yapıyor mu? Acaba benim için bir güfte yazıp Suzinak makamında besteler mi? o günlerin anısına” der.

 Geçmiş yıllardan müşterek arkadaşları olan Cevdet Bey, ikisinin de birbirlerini uzaktan sevdiklerini bildiği için bu konuşmayı Ahmet Rasim Bey’e anlatır. Ahmet Rasim bunun üzerine bu güzel Suzinak besteyi yaptı. 



Yâre tesir  eylemişte hâlim, olmuş giryenâk

İstemiş bir güfte benden beste benden sûznâk  

Emri var olsun fedadır uğruna can-ü tenim

İşte yaptım güfte benden, beste benden sâznâk


Yar halimden etkilenmiş gözyaşı döküyormuş.

Benden Suzinak makamında bir güfte istemiş

Emri var olsun, uğruna canım feda olsun

 

İşte benden bir güfte olsun bestesi benden Saznak “


Kaynak:Suat Yener