YILBAŞI MASANIZ İÇİN ÖNERİLER

YILBAŞI MASANIZ İÇİN ÖNERİLER

Gülçin Tüzel Dokur | 31/12/2017

Yeni yıl gecesi masa hazırlamanın pek çok inceliği var. Öncelikle masa düzeni. Masa örtümüz, seçilen masa örtüsü, evin yeni yıl dekorasyonu ile uyumlu olmalı. Kırmızı, yeşil gibi yeni yıl renkleri ve yeni yıl aksesuarları sofrayı daha şık ve özenli gösterecektir. Özellikle dore ve altın renkler de trend olduğu için farklı renklerde şıklık yakalamak mümkündür. Benden seçenekleri sunmak gerisi sizlerin zevkine kalmış...MUTLU YILLAR TÜM OKURLARIMA...

yilbasi-masasi

Tabakların ve bardakların uyumu!

Yılbaşı gecesi, tabakların ve bardakların uyumu sayesinde şıklığa şıklık katılacaktır. Özellikle yeni yıl gecelerinin vazgeçilmezlerinden biri de mumlardır. Masanın renk seçimi uygun olarak özel olarak yerleştirilecek mumlar, yılbaşı gecesine romantik ve özenli bir hava katacaktır. Özellikle de şamdanlar ve güzel bitkiler, yılbaşı konseptinin başarılı şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Yılbaşı temalı peçeteler de oldukça önemli tabi.

Masa süslemelerinin ve servis tabaklarının altına simli suplalar, masasın üzerine parlayan renkli yıldızlar, minik çam kozalakları ve masa ortasında görüş mesafesini etkilemeyecek çiçekler oldukça güzel bir hava yaratmaya yardımcı olacaktır.  Yılbaşında yemek masasının yeterli seviyede düzenlenmesi de oldukça önemli. Gözü yormayacak şekilde minik ayrıntılar, masa süslemelerinin gözden kaçmamasını sağlayacaktır. Dikkatin dağılmaması ve hoş bir arka plan olması açısından abartı olmayan süslerin kullanılması daha hoş bir görüntü sağlayacaktır. Özellikle de masa büyükse, tuz-karabiber ve sosların herkesin ulaşabileceği bir konuma yerleştirilmesi oldukça önemli. Birden fazla tuzluk kullanmak bu açıdan faydalı olabilir. Mezeleri de masa büyükse ikiye bölmek, sofranın konforunun bozulmamasını sağlayacaktır.

Sofrada minik hediye paketleri!

Yemekten önce her servisin başında minik hediye paketlerinin olması da hoş bir hava yaratacaktır. Ben gelen misafilerimi düşünerek onlara özel küçük hediyeler hazırlarım. Bu ince detay misafirlerinizin gülümsemesini ve pozitif bir enerjinin ortaya çıkmasına yardım edecektir. Günün anlam ve önemine uygun olarak birer mumluk, küçük biblolar, yılbaşı gecesine özel süs eşyaları hediye olarak seçilebilir. Son olarak masanın tamamlanması için sandalyelerin kırmızı kurdelelerle süslenmesi, yapay çam ağaçları ve kozalaklar en büyük yardımcınız olacak.

Masada kendinizin de yerini önceden ayarlamalısınız. Bu sayede servis yapmak için masadan kalkarken zorlanmayacaksınız. Masadaki kimseyi rahatsız etmeyecek bir konumda oturmak bu açıdan çok önemli. Hazırladığınız yemeklerin, Servis sırasında, kullanacağınız tabakları ve bardakları önceden hazırlamak, yemek masasından defalardan kalkmanızı engelleyecektir. Misafirlerinizle beraber daha fazla vakit geçirmek için gecenin önemli anlarını böylece kaçırmamış olacaksınız.

masa

İçecek tercihleri!

Yeni yıl gecesine hangi içeceklerin içileceğine önceden karar vermek işlerinizi kolaylaştıracak. Masanızı hazırlarken hangi bardakları kullanmanız gerektiğine bu şekilde karar verebilirsiniz. 

mum

Mumların büyüsü!

Farklı boyutlarda, farklı şekillerde mumlar, evinizi aydınlatmaktan ziyade, evinizin havasını ve modunu da bir anda değiştirecek. Yeni yıl gecesi dekorasyonunda unutmamanız gereken mumları kendiniz yapabilir ya da hazır alabilirsiniz. Özellikle simli, yılbaşı temalı renklere sahip mumlar, gecenin daha şık geçmesine de yardım edecek. Şarap, rakı ya da viski bardağı gibi farklı boyuttaki bardakların içini suyla doldurabilirsiniz. Ardından bu suların rengini kumaş boyası ile değiştirip, içlerine minik mumlar da yerleştirebilirsiniz. Bunun dışında seçtiğiniz bir bardağın içerisine taze kahve çekirdekleri koyabilir ve ardından üzerine yerleştireceğiniz minik bir mum yardımı ile tüm evin mis gibi kahve kokmasını sağlayabilirsiniz.  Ya da evinizin tarçın kokması için, mumun çevresine tarçın çubukları dizebilirsiniz.  Bu sayede evinizin kokusu değişecektir. Evde aydınlatmanın büyük bir kısmını mumla yapmanız, daha samimi ve sıcak bir ortam yaratacaktır.

buz

Buzları unutmayın!

Yeni yıl gecesinden önce size gece boyu yetecek buzu hazırlamayı unutmayın. Bu sayede yeni buz yapımı için zaman kaybetmemiş olursunuz.

Yılbaşı gecesi ne yenir, ne yapmalı, nasıl hazırlanmalı?

Lezzetli bir sofra kurmak, hoş bir masa hazırlamak, güzel sohbetler için en önemli temeldir. Dostlarınız ve sevdiklerinizle beraber yeni yıl gecesinin keyfini çıkarmak için hazırlık süresi konusunda paniğe kapılmayın. Planlama için henüz vaktiniz bol.  Ben yeni yıl yemeğimi çok önceden düşünür, menümü yapar, sonra hazırlığımı yaparım. Bu anlamda, denemediğim bilmediğim bir yemeği son dakikaya bırakmam, önceden mutlaka bir kez yaparak deneme yaparım. Size de yeni yıl günü telaş içinde kalmamanız için aynısını yapmanızı öneririm.

Yılbaşı gecesinde ne yemeli, yılbaşı gecesine nasıl hazırlanır, tüm bu sorularınız için okumaya devam edebilirsiniz. 

humus

Mezeler, Salatalar ve Zeytinyağlılar

Yılbaşı sofrasının temel başları, mezelerdir. Mezeler, mutlaka sofrada olmalıdır. Başlıca mezeler ise: Çerkez tavuğu, acılı ezme, haydari, humus, Girit ezme olarak sayılabilir. Sofranızla uyumlu renge sahip salatalar da hoş bir görüntü sağlayacaktır. Örnek olarak havuç salatası (üzerinde çeri domatesler ile yılbaşı temasına uygun olacak), mısır salatası, rus salatası, Akdeniz mutfağından salatalar sofranıza renk katacaktır. Salatalarınızı çam ağacı şeklinde olan kek kalıplarında servis edebilirsiniz.Bunun dışında; zeytinyağlı barbunya, zeytinyağlı dolma, zeytinyağlı enginar dolması, peynirli kırmızı biber sarması zeytinyağlılar da yılbaşı sofralarının olmazsa olmazları.Yeni yıl gecesine özel tariflerim yine bu sayfalarda bulacaksınız. 

Yılbaşı Konseptli İkramlık Kanepeler

Hazırladığınız mezeleri sunmak için çam ağacı, kardan adam, kar tanesi şeklinde kurabiye kalıpları ile servis edebilirsiniz ya da ekmeklerinizi bu kalıplarla kesebilirsiniz. Kalıplarla kestiğiniz ekmeklere mezeleri sürebilir ve ardından servis tabağına koyup misafirlerinize servis edebilirsiniz.

Aynı şekilde, bu kalıplarda kestiğiniz ekmeklerin üzerinde peynir, salam, jambon gibi ürünleri de sürebilirsiniz. Ardından zeytin, salatalık, domates ile gerekli süslemeleri yapabilirsiniz.

firinda-hindi

Yılbaşı Hindisi

Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı elbette ki hindi. Büyün hindiyi zeytinyağı ve baharatlarla soslayıp marine edin. Ancak unutmamanız gereken hindinin pişme süresinin uzun olduğudur. Bu sebeple hazırlıklarınızı önceden tamamlamanız gerekiyor. Fırın poşetinde ortalama büyüklükteki bir hindinin pişme süresi yaklaşık olarak 1.5 saattir. 180 derecede olan fırınınızı pişmeye yakın 160 dereceye indirin ve kontrollü şekilde pişirin. Yanına da kestaneli pilav yapabilirsiniz. 

corek

Ekmek ve Çörekler

Yemek sırasında meyveli kuruyemişler ikram edebilir, çörekler, ekmekler yapabilirsiniz. Sıcacık bir yeni yıl akşamı için sıcak ekmekler ve çörekler en doğru kararlardan biri. Örnek olarak çam ağacı kek kalıbında pişireceğiniz ekmekler, sofranın baş tacı olabilir.

kutuk-pasta

Kütük Pasta ve Balkabağı Tatlısı

Yılbaşı gecesinde, yemekten sonra tatlı ikramı da yapmanız gerekiyor. Bu akşam kendiniz yapabileceğiniz ya da hazır temin edebileceğiniz kütük pasta servis edebilirsiniz. Balkabağı tatlısı da yılbaşı gecesi oldukça şık duracaktır.

Yılbaşı Kurabiyeleri

Yılbaşı temalı yılbaşı kurabiyeleri, misafirlerinizin yüzünü güldürecek. En basit haliyle, istediğiniz kalıplarda kurabiyeleri hazırlayın. Ardından piştikten sonra marketlerde hazır satılan süsleme glazürü ile istediğiniz şekillerde süsleyin.

kestane

Kestaneleri unutmayın!

Şayet sakin ve sohbet ağırlıklı bir gece istiyorsanız kestane kızartmadan olmaz. Yılbaşı temasına uygun olarak kestane kızartabilir ve çocukluk anılarınızı yeniden hatırlayabilirsiniz.

Nar Geleneği

Nar, yılbaşının olmazsa olmazları arasında. Birçok yeni yıl gecesinde, çocukluktan beri kapı eşliğinde nar patlatmak adettendir. Yunan kökenli bu inanç, kapıda nar patlatılmasının bereket ve şans getirdiğine inanılır.