İPEK ÇORAPLAR/LALE BELKIS

İPEK ÇORAPLAR/LALE BELKIS

Gülçin Tüzel Dokur | 07/12/2017

Lale Belkıs İstanbul’da doğdu, Yüksek Olgunlaşma Enstitüsü’nde stilistlik ve mankenlik eğitimi gördü.Öğrencilik döneminden başlayarak, Avrupa ve Amerika’nın bir çok ülkesinde Türk giysilerini tanıtan gösterilere katıldı ve ‘’milli manken’’ ünvanını aldı.Şan ve tiyatro eğitimi aldı, çeşitli film ve tiyatrolarda oynadı.1970 yılında Kalbimin Efendisi adlı filmindeki rolüyle Altın Portakal Film Festivalinde en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülüne layık görüldü.Müzik ve resim çalışmalarıyla da çok yönlü bir sanatçımız olan Lale Belkıs aynı zamanda aile dostumuzdur.


Onu filmleri ve şarkılarıyla tanıdığımız halde İpek Çoraplar adlı bir romanı olduğunu biliyor muydunuz?


LALE BELKIS,İPEK ÇORAPLAR,SANAT,MODA,DEFİLE


Henüz küçücük bir Olgunlaşma Enstitüsü’nde öğrenciyken çıkmış olduğu Amerika seyahati, orada görev alacağı defile ile adını duyuracak, heyecandan tir tir titreyen, utanan kısa siyah soket çoraplarını ayağından çıkarırken onlardan ayrılmamacasına sımsıkı elinde tutup, çocukluğuyla vedalaşırken içinden bir şeyler kopup gitmişti adeta.

İpek çorabı usulcacık paketinden çıkarırken korkuyordu, kaçırmaktan. İpeğin yumuşaklığı bir su gibi kaydı elinden, parmaklarının üzerine serildi.Kandırıcı ve baştan çıkarıcıydı.Yavaş yavaş hayatın yolunu çizer gibiydi.

Bir çift ipek çorap, hiç tanımadığı tuhaf duygular uyandıran, kandıran, baştan çıkaran, okşayan Belkıs Durmaz’ı yeni bir yolun eşiğine getiren bir çift ipek çorap…Hayatı bir çift ipek çorapla değişecek miydi?

LALE BELKIS,İPEK ÇORAPLAR,SANAT,MODA,DEFİLE

Sınıfta iki Belkıs vardı, bir gün öğretmeni Refia hanım çağırdı, basında sana isimler yakıştırılıyor, biz Hakkı bey’le  konuştuk, senin adını değiştirmeye karar verdik dedi.Artık görülüyor ki; tüm ülkelerde Türkiye’yi mankenimiz olarak temsil ediyorsun, şimdiden milli mankenimiz oldun, gel senin adını Olgunlaşma’nın ve Osmanlı’da bir dönemin sembolü olan Lale koyalım ha…Şaşkındı kendi babasının verdiği ismi de çok seviyordu ama ülkesini temsil edeceği yeni ismini de ömrünün sonuna kadar taşıyacağına söz vermişti kendi kendine.


Elinizden bırakamayacağınız Lale Belkıs’ın çocukluğunu bırakıp ilk ipek çorapları giydikten sonra değişen hayatını zevkle okuyabileceğiniz bir anı kitabı…

LALE BELKIS,İPEK ÇORAPLAR,SANAT,MODA,DEFİLE

Evinin her köşesinde yaptığı yağlı boya resimleri var, muhteşem çizgileri, sesi ve hayatı var.Biz ona Belkıs hanım deriz.İkimiz de eşlerimizi aynı yıl 20 gün ara ile kaybettik, acılarımızı paylaştık.


LALE BELKIS,İPEK ÇORAPLAR,SANAT,MODA,DEFİLE