AHŞAP BOYAMA NASIL YAPILIR

AHŞAP BOYAMA NASIL YAPILIR

Gülçin Tüzel Dokur | 09/06/2022

AHŞAP BOYAMA NASIL YAPILIR


Kurslarda hobi olarak yaptığımız, hem eğitim, hem  üretim, hem de eğlenerek vakit geçirmek için yapılan etkinliklerden ve en sevilen workshoplardan biridir ahşap boyama.

Ben yıllar önce gitmiş,bazı çalışmalar yapmıştım.Bu yıl yeniden ve daha teknik çalışarak ,hocamızın bilgisi doğrultusunda yeni objelere hayat verdik.

Ahşap boyada adından da anlaşılacağı üzere önce ahşap bir obje edinmeniz gerekmektedir.

İyice zımparalanarak, el kayacak şekilde tozu alınır.Birçok teknik var;

Stencil; bu üzerinde desen olan kalıplardır.Yapmak istediğiniz yere konulup,kaymadan üzerine renk uyguladığınız sistemdir.


AHŞAP BOYAMA,TEKNİKLER,BOYA,OBJE,TRANSFER,DEKUPAJ,STENCİL



Pirinç Dekupaj; İncecik pelur kağıt kıvamında üzeri desenli ince kağıtlardır.Bunu da ahşabın üzerine uygularken alt zemini beyaza boyayıp, kuruduktan sonra,zemine dekupaj tutkalı sürüp üzerine kağıdı yerleştirip,hava kabarcıklarını naylon vasıtasıyla sıyırarak almak ve kağıdın üzerine de yine dekupaj tutkalı sürerek deseni sabitleme işidir.

AHŞAP BOYAMA,TEKNİKLER,BOYA,OBJE,TRANSFER,DEKUPAJ,STENCİL


En çok kullanılan da sanırım eskitme tekniği.Kendi arasında dörde ayrılır.Silerek eskitme tekniği, boya eskitme tekniği, yağlı boya eskitme tekniği, mum ile eskitme tekniği diye isimlendirilir. Ahşap boyama çatlatma tekniği: Çatlatma tekniği ise eskitme tekniği ile beraber en çok kullanılan tekniklerdendir.



AHŞAP BOYAMA,TEKNİKLER,BOYA,OBJE,TRANSFER,DEKUPAJ,STENCİL


Transfer tekniği

İlk olarak objemizi beyaza boyuyoruz.Daha sonra istediğimiz desenin çıktısını alıyoruz.Transfer tutkalını temiz bir fırça ile objemize sürüyoruz. Resmimizi yavaşça yapıştırıyoruz. Yumuşak bir bez yardımıyla üzerine bastırıyoruz. Bir gün bekletiyoruz.Bir süngeri ıslatıp üzerine sürüyoruz. Parmağımızla yavaşça kağıdı ovalayarak soyuyoruz.Üzerine keten yağı sürüp doğal görünmesini sağlıyoruz.En son vernikliyoruz.

Hangi teknikle yaparsak yapalım mutlaka işlemin sonunda vernikliyoruz.

Biraz da renk karışımlarından söz edeyim size;

kırmızı+Sarı = Turuncu

Kırmızı+Mavi = Mor

Sarı+Mavi = Yeşil

Kırmızı+Siyah+Kahve = Bordo

Kırmızı+Mor+Beyaz= Siklamen

Kırmızı+Siyah+Mavi = Lacivert

Kırmızı+Siyah+Az Kahve = Kiremit

Kırmızı+Sarı+Beyaz = Somon

Kırmızı+Kahve+Beyaz+Sarı = Ten

Sarı+Yeşil+Kahve = Yağ Yeşili

Yeşil+Mavi+Beyaz=Turkuaz

Yeşil+Mavi = Benetton Yeşili

Sarı+Siyah = Haki Yeşil