TARİHİ DEĞİŞTİREN SAVAŞLAR

TARİHİ DEĞİŞTİREN SAVAŞLAR

Gülçin Tüzel Dokur | 22/04/2018


İSTANBUL'UN FETHİ


• 1000 yıllık Bizans devleti sona ermiştir. 

• İstanbul’un fethi Orta Çağ’ın sonu, Yeni Çağ’ın başlangıcı kabul edilmiştir. 

• Kalelerin ve surların top gülleleriyle yıkılacağı anlaşıldı. Bu gelişmeler Avrupa’da derebeylik rejiminin gücünü kaybetmesine ve mutlak krallıkların güçlenmesini sağlamıştır. 

• Fetihten sonra İtalya’ya giden Bizans bilginleri Rönesans hareketinin başlamasında etkili olmuşlardır. 

• Ticaret yollarının Osmanlı Devleti’nin eline geçmesi Avrupalılar’ı yeni arayışlara yöneltmiş ve Coğrafi Keşiflere sebep olmuştur. 

• Avrupa ülkeleri İstanbul’da ilk sürekli elçilikler kurmaya başlamışlardır. 

• Ortodokslar koruma altına alınarak Avrupa’nın dini birliği önlenmiştir.




TARİHİ DEĞİŞTİREN OLAYLAR,1.DÜNYA SAVAŞI,2.DÜNYA SAVAŞI,KURTULUŞ SAVAŞI

WATERLOO SAVAŞI


“ Waterloo bir savaş değildir, dünyanın yüzünün değişmesidir” Victor Hugo 

Waterloo savaşı Vicor Hugo’nun da belirttiği gibi dünyanın kaderini belirleyen bir savaştır. Napolyon’un son savaşı olan Waterloo savaşı’nda Napolyon’un komutasındaki Fransız ordusu İngiliz – Prusya ittifakına karşı karşı savaşmıştır. Bu savaş, Napolyon’un sürgündeki Elba adasından kaçtıktan sonra tekrar taht giymesinin üzerine çıkmıştır ve Napolyon’un bozguna uğramasıyla sonuçlanmıştır. Dünya tarihinin en kuvvetli liderlerinden birisi olan Napolyon tekrar sürgüne gönderilmiş ve ölene kadar sürgünde kalmıştır. Tarihçiler bir konuda çok emin eğer Napolyon Waterloo zaferini kazansaydı dünya tarihi şu anda bambaşka olacaktı.




TARİHİ DEĞİŞTİREN OLAYLAR,1.DÜNYA SAVAŞI,2.DÜNYA SAVAŞI,KURTULUŞ SAVAŞI


1.DÜNYA SAVAŞI


I. Dünya savaşı sonuçları bakımından tarihe adını kazımış bir savaştır. 

• ABD’yi dünyanın süper gücü haline getirmiştir. Avrupa ülkelerinin imzaladıkları ağır antlaşmalar sonucunda ABD Avrupa’nın ekonomisine karışma imkanı bulmuştur. 

• Antlaşmalardaki altın endeksi gibi ağır şartlar dünya ekonomik bunalımını oluşturmada etken olmuş ve dünya ekonomik bunalımı da II. Dünya savaşının çıkmasına ortam hazırlamıştır. 

• Polonya, Çekoslovakya, Yugoslavya ve Macaristan kurulmuştur. 

• Avrupa ve Asya’da devletlerarası dengeler bozulmuş, Osmanlı, Avusturya-Macar imparatorluğu ve Rusya tarihe karışmıştır. 


Sömürgecilik isim değiştirerek



TARİHİ DEĞİŞTİREN OLAYLAR,1.DÜNYA SAVAŞI,2.DÜNYA SAVAŞI,KURTULUŞ SAVAŞI


2.DÜNYA SAVAŞI



II. Dünya savaşı dünyanın siyasi haritasını belirleyen bir savaştır ve tarihe yön veren en önemli savaşlardan biridir. Bu savaş sırasında dünyanın süper güç dengesi gidip gidip gelmiştir. Ağır şartlar altında olan ve ekonomik olarak çöküş yaşayan Almanya’da Nasyonal Sosyalist Partisi( daha sonra ismi Nazi Partisi olarak değiştirilmiştir) bir umut olarak görülmüş ve Adolf Hitler başa getirilmiştir. Adolf Hitler ekonomik bunalımın faturasını Almanya’daki Yahudilere kesmiş ve Yahudilerin ırkçılık yapıp sadece kendi cemiyetindekileri tuttuklarını Almanlara iş vermediklerini dışladıklarını savunmuştur. Çözümü Yahudi soykırımı yapmakta bulan Adolf Hitler inanılmaz büyüklükte bir kitleyi peşinden sürüklemiştir ve o ekonomik bunalımda hem Yahudi soykırımı yapmış hem de silahlanarak I. Dünya savaşı sonucunda imzalanan Versay antlaşmasını çiğneyerek Ren Bölgesi’ne asker çıkarmıştır. Ardından da Polonya’yı işgal etmiş ve II. Dünya savaşını başlatmıştır. Nazi Almanya’sı önüne gelen yeri fethetmeye başlamıştır. Alman topraklarına katmıştır. Ta ki kış mevsiminde Rusya’ya girmeye karar verene kadar. Burada bozguna uğrayan Alman ordusu Berlin’e dönmüş ve dünyadaki Nazi hakimiyeti 1945’te Sovyet Rusya’nın Berlin’e girmesiyle son bulmuş, II. Dünya savaşı sona ermiştir. Savaşın Sonucunda: 

• ABD ve Sovyet Rusya dünyanın iki süper gücü haline gelmiştir. 

• Dünya ABD bloğu, Sovyet Rusya Bloğu ve bu bloklara katılmayanların oluşturduğu üçüncü blok olarak 3’e bölünmüştür ve bu bloklar soğuk savaşı başlatmıştır. 

• Sömürgeci devletlerin ağır bir biçimde yıpranmalarından dolayı sömürgecilik dönemi sona ermeye başlamıştır 


Sömürge haline getirilen Hindistan, Pakistan, Libya, Cezayir, Tunus gibi birçok millet Türk Kurtuluş Mücadelesini örnek alarak, bağımsızlıklarına kavuşmuştur.




TARİHİ DEĞİŞTİREN OLAYLAR,1.DÜNYA SAVAŞI,2.DÜNYA SAVAŞI,KURTULUŞ SAVAŞI


KURTULUŞ SAVAŞI



Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’ndaki yenilgisini belirleyen Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918) ile Anadolu ve Trakya her türlü işgale açık bir duruma geliyordu. Çünkü Mondros ateşkes hükümleri galip devletlere gerekli gördükleri her yeri işgal etme hakkı tanıyordu. Antlaşmanın hemen ardından işgaller başladı, İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar her yeri işgal etmeye başladılar. Ermeniler ayaklandılar. Yunanılar kendilerine vaat edilen yerleri ele geçirmek üzere harekete geçtiler. 1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıkarak sivil örgütlenmeyi başlattı. 10 Ağustos 1920’de Osmanlı Türklerin ölüm fermanı olan Sevr Antlaşmasını imzaladı. 23 Nisan 1920 yılında da Atatürk Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurdu ve TBMM Sevr Antlaşmasını imzalayanların hepsini vatan haini ilan etti. Mustafa Kemal’in sivil ordusunun direnişi çok başarılı oldu ve işgalci kuvvetler topraklardan kovuldu. Mudanya antlaşmasının ardından Lozan Antlaşması imzalandı ve Türk Devleti tüm dünyaya kabul ettirildi. Kurtuluş savaşı daha sonraları tüm dünyadaki sömürülen devletlere örnek teşkil etmiştir.


TARİHİ DEĞİŞTİREN OLAYLAR,1.DÜNYA SAVAŞI,2.DÜNYA SAVAŞI,KURTULUŞ SAVAŞI