5S!

5S!

Özde Aydın | 07/10/2020

5s iş, eş, arkadaş, eşya vs hayatımızı düzene sokan bir kültür. Japonlar iş hayatı için bulmuşsa bizler de tüm yaşamımızı kolaylaştıracak yaşam kültürü yapamaz mıyız? Yaptık bile :) Peki sizin 5s'iniz neler?

Çoğu insan zamanının büyük bir kısmını çalışma ortamında geçiriyor. Ailemizden çok iş arkadaşlarımızı görüyor ve o ortamın havasını teneffüs ediyoruz. Bulunduğumuz ortamı kendimize göre düzenliyor, çalışma masaları ihtiyaç sırasına göre malzemeler koyuyoruz. Masamızın üzerine aile çerçeveleri yerleştiriyoruz görünce bir an olsun huzur bulmak için. Masanın altındaki ve bilgisayarımızdaki çöp kutusu da gereksiz her şeyi temizliyor. Yapılması gerekenleri patronlar söylüyor biz yapıyoruz. Biz bunları yaparken denetlemeler oluyor, disipline ayak uyduruyoruz . Bunların hepsi bir düzen için yapılıyor. 

5S nedir? Beş aşamadan oluşan adını Japonca kelimesinin baş harflerinden alan bir iş yeri organizasyonu yöntemidir. Çalışma ortamlarının fiziksel özelliklerinin yanı sıra; ergonomi, etkin kullanım gibi açılardan da uygun olması ve çalışanların kendilerini güvende hissetmelerinin sağlanması, çalışan beklentileri ve işyeri düzeni bakımından önem arz etmektedir. 


İşyerlerinde gereksiz malzemelerin belirlenmesini ve ortamdan uzaklaştırılmasını, kullanılmayacak veya daha sonra kullanılacak olanların ayıklanmasını, arşivlemenin mevcut ve düzenli olmasını, belgeye ulaşmada yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırarak zaman israfının engellenmesini sağlamak amacıyla geliştirilen sistematik 5S olarak bilinmektedir.



Peki ya hayatımız? Bu sistem sadece iş yerlerinde mi kullanıyoruz? tabi ki de hayır. Aslında incelediğimiz de görüyoruz ki bu sistemi günlük yaşantımızda da kullanıyoruz bir çok kez. Evimizde, dostluklarımızda, eşyalarımızda, çocuğumuzu büyütürken vs. 

Kitaplığımızı düzenlerken neler yapıyoruz mesela?

AYIKLAMA:Okuduklarımızı yer olmadığı için ayırıyoruz veya gereksiz gördüklerimizi içlerinden seçiyoruz.


DÜZENLEME: Belli bir sıralama yapıyoruz, kimi yayınevine göre , kimi yazara göre, kimi içeriğe göre kategorize ediyor kitaplığına.Belli bir düzenle ve kendimizin rahat ettiği şekilde düzenleme yapıyoruz.

TEMİZLİK: Kitaplarımızı yerleştireceğimiz kitaplığı temizlemek ve kitaplara zarar verecek şeyleri kitaplığa koymamak.

SÜREKLİLİK: ve bu işlemleri tekrar tekrar yapmak, işimizi kolaylaştırdığı gibi kullanacağımız kitapları her seferinde aynı düzende bulmamıza yardımcı olur. 

DİSİPLİN: bu aşama ise yaptıklarımızı bir alışkanlık haline getirmek ve kalıcılığını sağlamaktır. Her bir aşamamızı zamanında yapmamız hayatımıza kolaylık getireceği gibi yaşam biçiminizi de ortaya koyacaktır.

Bu sadece bir örnekti. Hayatımıza giren insanları da bu aşamalarla hayatımızda tutmamız gerekmiyor mu? Kesinlikle evet. Varlığıyla boşluk dolduran değil, yokluğuyla boşluk oluşturan insanları hayatımıza buyur etme yolunda, akıllanma yolunda atılması gereken  adımlardan biri olduğunu düşünüyorum.  Sİzi üzen, değer vermeyen , yolunuza taş koyan kişileri bu kurallarla hayatımızda tutarsak daha mutlu bir birey olacağımız kesin.

Ev temizliğinde fazla eşyalardan kurtulmak , eskiyenleri dönüşüme sokmak veya ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak , iş hayatında bu kurallarla işimizi kolaylaştırmak, dostluklarımızda , buzdolabında dahi bu kurallar Türkiye'deki her yıl 1.7 milyar ekmek ve 18 milyon ton meyve ve sebzenin israfını önleyebilecekken neden uygulamayalım. Çocuklarımızı büyütürken verdiğimiz eğitimlerde süreklilik ve istikrar , kötü alışkanlıklardan uzak tutma, iyi olana yönelme için belli bir düzen ve disiplin ile onları ahlaki değerler çerçevesinde bir yol haritası izliyoruz. Bu yöntem çocuk gelişimi ve eğitiminde de kullanılacak bir kültür sıralaması aslında.

Hayat kurtaran 5S'İ sadece iş yaşamında değil hayatımızda da yer vermeye var mısınız?  Temizleme ile kurtul, disiplin ile mutlu ol :) Hayatımızdaki tek temizlik ev temizliği olmasın :)  ÖZDE AYDIN