ATATÜRK'TEN SELANİK TÜRKÜSÜ

ATATÜRK'TEN SELANİK TÜRKÜSÜ

Gülçin Tüzel Dokur | 19/11/2017


Bu hafta hikaye yerine Atatürk'ün sevdiği şarkılara yer veriyorum...

Cumhuriyet bayramımızın pazar gününe denk gelmesi nedeniyle Atatürk'ün sevdiği şarkıları dinleyelim.

Atatürk'ün sesinden bir Selanik türküsü.




Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk müziğe öyle önem verirdi ki, yaşamın müzikle anlam kazandığına inanırdı.

"Atatürk devrimleri içinde en zor olanı hangisidir?"

Bir sohbet sırasında bu soruyu sorduğu kişilerden doyurucu bir yanıt alamayınca Atatürk, kendi sorusunu kendi şöyle yanıtlar:

"En zor devrimimiz müzik devrimidir"

Yanıtını ise şöyle verir:

"Çünkü müzik devrimi kişiye önce kendi iç dünyasını unutturmayı, sonra da yeni bir aleme yönelmeyi gerektirir, dedi. Çok zordur ama yapılacaktır. "


Atatürk, böylesi zor bir devrimin neden yapılması gerektiğini ve nasıl yapılması gerektiğini ise, 1 Kasım 1934 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisini açış konuşmasında anlatır:

"Bir ulusun değişikliğinde ölçü, müzikte değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir. Bugün evrene dinletmeye yeltenilen müzik, bizim değildir. Onun için yüz ağartıcı değerde olmaktan çok uzaktır. Bunu açıkça bilmeliyiz. Ulusal, ince duyguları, düşünceleri anlatan ezgileri toplamak, onları bir an önce son müzik kurallarına göre işlemek gerekir. Türk müziği, ancak bu yolla yükselebilir, evrensel müzikte yerini alabilir."

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün müziği, özellikle de halk türkülerini çok sevdiği bilinen bir gerçek.