GEL EY DENİZİN NAZLI KIZI

GEL EY DENİZİN NAZLI KIZI

Gülçin Tüzel Dokur | 21/09/2017

''Aşk,yaşanırsa kitap olur'' facebook grubumda olduğu gibi yine her cumartesi günü şarkıların hikayelerini paylaşmaya devam edeceğim.

Bu hafta sesi ülkemizde ve dünyaya yayılmış Deniz Kızı Eftalya'nın hikayesi ve ona bestelenen şarkı Gel ey denizin Nazlı kızı..

Beste:ALEKO BACANOS

Bayan Eftalya , jandarma yüzbaşısı Yorgaki Efendinin kızı olarak 1891 senesinde İstanbul un Büyükdere semtinde doğar . Yorgaki Efendi musiki sever bir insandır . Evine gelen konuklara saz çaldığı dönemlerde, Eftalya da babasının yanında ve Galata kahvelerinde şarkılar söyler . Müzik yaşamı , Türk Müziğinin önemli bestecilerinden kemancı Sadi Işılay ile evliliğinden sonra değişir.. 

İlk plaklarını 1923-1926 yılları arasında eşiyle birlikte Fransa da doldurur. Aynı dönemde Avrupa ve Ortadoğu da konserler verir. Dar-ül Elhan ( İÜ Devlet Konservatuarı ) adına plak dolduran ilk gayrimüslüm sanatçı olmasından dolayı tepki çekmemek amacıyla, doldurduğu 30 kadar plakta kendi adı yerine takma Türk isimleri kullanır . 1927 sonrası doldurduğu plak sayısı 50 kadardır. 


Eftalya Hanım 1934 yılında "Sahibinin Sesi" plak şirketi ile anlaşır. Sahibinin Sesi repertuarı, o dönemin müzik zevki esas alınarak oluşturulur . Eftalya hanım Atatürk ün huzurunda şarkı söyleyip O nun sevgisini ve övgüsünü kazanınca, 1930 dan itibaren doldurduğu Columbia Plaklarında adını artık gizlememiş; Yesari Asım ın , Refik Fersan ın ve Sadettin Kaynak ın şarkılarını ‘ Deniz Kızı Eftalya Sadi Hanım‘ adıyla yayımlamıştır . Eftalya hanım artık ‘ Sahibinin Sesi ‘ okuyucusudur.  

"İstanbul'da sandallarla denize açılıp, mehtabiye yaparlarmış. Bir gün 28 sandalla mehtabiye yapılmış. O gece hava da çok soğukmuş. Deniz Kızı Eftelya üşütüp, hastalanmış. Çok sürmemiş, genç yaşta vefat etmiş. Kemani bestekar Sadi Işılay'ın eşi olan Deniz Kızı Eftelya için musikimizin çok önemli bir bestekarı Aleko Bacanos, mezarının başına gitmiş. Kemanıyla günlerce çalmış, söylemiş; 'Gel Ey Denizin Nazlı Kızı, Nuş-i Şabab Et. Çık Sahile Gel, Sinede Bir Alem-i ab Et'...

Eftalya'nın gerçek adı ise; Atanasia Yorgiadu' dur.Güfte kime aittir bilinmiyor.Beste ise;Aleko Bacanos'tur.


Kaynak:Birgül Çetin ve Suat Yener