AYDIN YÖRESİNDEN LEZZETLER

AYDIN YÖRESİNDEN LEZZETLER

Gülçin Tüzel Dokur | 15/08/2018


Merhaba, yöresel lezzetleri tanıttığım bu köşemde sizlerden yeni tarifler beklediğimi biliyorsunuz.Görseliyle birlikte bana yazarsanız her nerede olursanız olun sizlerin de tattığı muhteşem tatları, mutfaklarımızı tanıyalım ve tanıtalım.

Bu hafta Aydın ilimizden bir kaç örnek vermek istedim. Aydın'lılar başka tarifler de bekliyorum sizden...Enginarlar, börülceler, Kırlı Kızartma, Çine köftesi... 


Buğday, tavuk ya da kuzu eti ve tereyağı ile yapılan keşkek, üzerine yine tereyağı ve kırmızı biber ile hazırlanan sos döküldüğünde tek başına midelere ziyafet yaşatacak güce ulaşıyor. Az malzemeyle de dünyanın en güzel yemeklerinden birinin yapılabileceğini gösteren bu eşsiz lezzet, Aydın'da özellikle düğün ve sünnet gibi özel günlerde ikram ediliyor.




Aydın'ın ünlü yemeklerinden olan paşa böreği, gerçekten ana yemeklerle yarışır bir lezzet ve zenginlik sunuyor. El açması yufkaların et suyuyla ıslatılması yetmezmiş gibi bir de dana kıymasıyla donatılmasıyla yapılan yemeğin üstü de yoğurt ve kıymalarla kaplanınca geriye bir tek afiyetle yemek kalıyor.





Bakmayın adının pilav olduğuna, neredeyse içinde aklınıza gelebilecek her şey olan bu yemek, kahvaltıdan akşam yemeğine her öğün yenebilecek güzellikte. İçinde çökelek, domates, biber, salatalık, maydanoz, soğan, kekik ve zeytin bulunan çingene pilavının üzerine de bol bol has zeytinyağı eklenince tadına doyum olmuyor.





Aydınlılar bilir, bir pide ancak memlekette böyle güzel olabilir. Hele de tahinliyse. Aydın gezisi yapmayı planlayanlara da bizden tavsiye, Söke, Nazilli, en çok da Yenipazar'da bulunan pidecilere uğramayı sakın atlamayın. Yoksa hayatınızda yiyebileceğiniz en güzel pideleri kaçırmış olursunuz.