KABUNE/SEZEN TAŞTEKİN

KABUNE/SEZEN TAŞTEKİN

Gülçin Tüzel Dokur | 16/12/2018

KABUNE'NİN HİKAYESİ-          


Isparta, ağız tadına düşkünler için de eşsiz lezzetler sunuyor. Konya'nın geleneksel lezzeti olarak bilinen tandır kebabın Isparta'da da aynı oranda ünlü. Ancak Konya'nın tandır kebabının aksine, kuzu etinden ya da oğlak kaburgasından yapılan tandır, çok daha az yağlı. Serin ve tarçın kokulu üzüm hoşafı eşliğinde sunulan tandırı yedikten sonra artık bir lokma daha yiyemeyeceğini düşünenlerin kararlılığı, başka hiçbir yerde bulunamayacak içine tuzsuz peynir, üzerine toz şeker serpilmiş sıcacık pidelerle değişebilir.     


Son yıllarda, asırlardır düğün yemeği olarak sunulan Kabune ile tereyağlı irmik helvası da restoran menülerinde yer alıyor. Nohut, et ve pirinçle yapılan Kabune her gün yenebilecek bir yemeğe dönüşmüş,bu yaz Marmaris de tanıştığım sevgili arkadaşım Sezen Taştekin öyküsünü de şöyle anlatıyor:       


''Gelin ile kaynanası akşama kadar tarlada çalışmış. Yorgun argın eve döndüklerinde, erkekleri akşam yemeği beklerken bulmuşlar. Kaynanasının artık parmağını bile kıpırdatamayacak kadar yorgun olduğunu gören gelin, 'Ana, sen otur hele. Dinlen. Ben yemeği hazırlarım' demiş. Mutfakta, bir gün önceden kalmış biraz nohut, bir parça haşlanmış et bulan gelin, bunları da katıp pirinç pilavı pişirmiş. Gelininin getirdiği, içinden mis gibi kokular yükselen bakır tencerenin kapağını merakla açan kaynanana daha önce görmediği yemeğe bakıp 'Kı(z) bu ne' diye sormuş. Kı-bu-ne yıllar içinde Kabune'ye dönüşmüş.











Tarifi:

  • orta boy kuru soğan
  • 300 gr. kuşbaşı et
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Kabune Pilavı Tarifi (Isparta Yöresi) Yapılışı


  1. Öncelikle kuşbaşı etleri yıkayıp haşlıyorsunuz 2 adet kuru soğanı piyazlık doğruyorsunuz pilavlık tencerenizin altına ilk önce piyazlık soğanları koyuyoruz.
  2. Üstüne etleri diziyoruz haşlanmış nohutları üzerine kapatıyoruz ve en son 1 su bardağı pirinci koyup et suyundan ekleyip tuzunu ayarlanıp üstüne tereyağı koyup tencerenin ağzını kapatıp pişiriyoruz.
  3. Piştikten sonra yarım saat dinlendirip üstüne karabiber isteğe bağlı kuru naneyle servis yapabilirsiniz.
  4. Tencereyi ters çevirip de servis yapabilirsiniz.
  5. Afiyet olsun...