UŞAK TARHANASI/EMİNE BİTİK

UŞAK TARHANASI/EMİNE BİTİK

Gülçin Tüzel Dokur | 14/10/2017

Havalar soğuyor, kış günlerinin vazgeçilmez çorbası meşhur uşak tarhanası. soğuk algınlığına, öksürüğe, mide bulantısına bire bir deva olan çorbamız.


Yapması biraz zaman alan bir tarif ama içerken iyi ki de yapmışım dediğim vazgeçilmezim. Şimdi malzemelerimizi not edelim ve yapılışına geçelim. Eylül ayında yapmak gerek bunu unutmayalım.

6 kilo un, 

5 kilo kırmızı kapya biber,

1 kilo yeşil biber,

1,5 kilo kuru soğan,

4 demet taze nane,

acı istenirse bir demet küçük acı biber,

1,5 kilo süzme yoğurt,

bir avuç kaya tuzu,

1paket kuru maya

Un,tuz,

Maya ve yoğurt hariç tüm sebzeleri güzelce yıkayıp rondoda çekiyoruz. Biberlerin tohumlarını çıkarıyoruz. Büyük bir leğen içerisine koyup yoğurdu da ilave edip geri kalan malzemeleri koyalım hepsini bir güzel karıştıralım. 10 gün boyunca her gün tahta kaşıkla karıştıralım. Tarhanamız koyulaştığında temiz bir örtünün üzerine avuç büyüklüğünde kaşıkla döküp yayalım. Ara ara ters yüz yapalım.tarhana,çorba,maya,yoğurt,sağlık,afiyet,biber,un

Yaklaşık iki günde istediğimiz kuruluğa geliyor. Ufak parçalara bölüp nemi az kaldığında rondodan tekrar çekelim. Bir elek yardımıyla elekten geçirelim ve bir örtünün üzerine dökelim ve iyice yayalım. Arada bir karıştıralım ki topaklanmasın. 2 günde böyle bekletelim. Artık tarhanamız hazır. Avucumuza alıp sıkalım. Eğer topaklanma yoksa bez bir torbaya ya da kavanoza içine sarımsak taneleri koyup kaldıralım.Annemin her yıl bıkmadan 10 kilodan yaptığı uşak tarhanası bizlere hem şifa hem de yemek öncesi sunduğu sımsıcak bir tarif.

Zor görünsede yapması kolay. Eskiden rondo yoktu ve elde ovulurdu. Şimdi her şeyin bir kolayı var. Artık sevim annemiz yapamıyor ama ben ondan öğrendim ve her eylül ayında yapıyorum. Ailemize bir kişi daha katılacak inşallah.

Aralık ayında nasipse torunum geliyor. Kaya'cığım babaannesinin yaptığı tarhanayı afiyetle yiyerek büyüyecek. Kolay gelsin hanımlar, şimdiden afiyet olsun.

Not: elekte kalan taneleri atmayın akşamdan ıslatıp çorba yapın.

Emine Bitik